u

Jastreb: tihi ubojica iz zraka

Jastreb je nečujni ubojica iz šume koji leti između krošanja, a kada ugleda svoju večeru, onda strelovito napadne svoj plijen. Upoznaj ovu veličanstvenu pticu koju možeš vidjeti na zastavi Azora, iako je na Azorima niti nema.

Izgled životinje

Jastreb je srednje velika ptica grabljivica, a ženke su kod ove vrste veće od mužjaka. To je neobična pojava kod sisavaca, ali za ptice je zapravo normalno.

Imaju kratka i široka krila, tako da mogu brzo mijenjati smjer u lovu između drveća. Mogu se jako brzo obrušiti na plijen, čak 60 km/h. Kada rašire krila, imaju dijagonalu dužine i do 125 cm.

Što se perja tiče, tamniji su s gornje strane, a s donje znaju biti i bijeli sa crnim prugama. Fora je to što i po repu imaju crne pruge, a na glavi iznad očiju imaju bijele pruge.

Jastreb prehrana

Kao životinja koja je na vrhu hranidbenog lanca, jastreb lovi sve: ptice, vjeverice i zečeve. Bez problema će uloviti i patku.

Kada love, uglavnom koriste dva načina: ili lete nisko i obruše se na plijen koji baš nije pazio na sigurnost, ili pak promatraju okolinu s visoke grane.

Vjeverice će čak i kandžama pokušati dograbiti iz duplje, ukoliko mu uspiju umaknuti na otvorenome.

Kada blaguju, sav plijen trgaju na komadiće, a znaju si dio ostaviti i za kasnije.

Svaki jastreb ima svoj teritorij za lov i potući će se s drugim jastrebom oko njega ako treba.

Razmnožavanje

U rano proljeće mužjaci izvode vratolomije u zraku kako bi zadivili ženke i ispuštaju glasne kliktaje. To vrijedi samo za mlade parove, stariji jastrebovi ne mijenjaju partnere, nego se opet susretnu s njima.

U svibnju ženke nesu do 4 jaja i polažu ga u lijepo gnijezdo. Tate jastrebovi se isto brinu za male ptiće, iako je ženka najviše posvećena odgoju.

Mali jastrebići se drže gnijezda oko godinu dana, a onda ih roditelji potjeraju van.

Za kraj priče o jastrebovima, otkrivamo ti jedan fun fact:

Jastreb se nalazi na zastavi Azora, a samo Azorsko otočje dobilo je svoj naziv po portugalskoj riječi za jastreba (açor), jer su istraživači koji su prvi otkrili ovo otočje mislili da su ptice grabljivice koje su vidjeli bili jastrebovi. Kad su otkrili istinu, već je bilo kasno i otočje je već imalo službeno ime. Te ptice uopće nisu bili jastrebovi, nego škanjci.

jastreb
Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

krtice

Krtice: fora činjenice o ovim životinjama

dumovec

Dumovec moli našu pomoć, psi gladuju