u

SuperSuper Volim!Volim!

Lav – otkrivamo sve o vrsti i zašto su im frizure jako važne

Lav je životinja koja je postala simbol hrabrosti i snage. Nije to bez razloga, svi znamo da ga zovu i kraljem džungle. No, znaš li da je griva u lavljem svijetu jako važna? Lavice imaju svog favorita među lavljim grivama, a postoje i ženke kojima naraste bujna dlaka na glavi.

Lav – karakteristike životinje

Lavovi imaju mišićavo i jako tijelo, a kada zariču može ih se čuti miljama daleko. Odrasle jedinke imaju žuto – zlatnu dlaku, a oba spola mogu imati grivu. Samo je kod ženki ona puno rjeđa.

To je druga najveća mačka na svijetu (po veličini odmah nakon tigra) i jedina mačka koja živi u grupi.

Iako se može naći primjeraka koji žive usamljeničkim životom, većina ih živi u grupama koje čine čak do 40 jedinki. Od njih je obično tri ili četiri lava, a ostalo su lavice s mladuncima.U toj grupi sve su lavice u rodu, jer ostaju živjeti s grupom kada odrastu, a mužjaci odu i naprave svoju grupu.

lav

Kada lav odraste i krene u solo život ili stvaranje svoje grupe, jako je teritorijalan i lavežom i označavanjem teritorija urinom jako pazi na svoj komad zemlje.

Ženke su u toj grupi zadužene za lov i brigu za mladunce. Da je Kralj lavova napravljen prema stvarnoj situaciji, Simbina mama Sarabi bi vodila svoju grupu lavova, a ne Mufasa.

lav

Inače, nekim lavicama zna narasti griva i nitko od istraživača još nije otkrio kako i zašto dolazi do te pojave. Takve se lavice čak i ponašaju kao mužjaci (zaskakuju druge ženke, riču i markiraju teritorij). Čini se da takve lavice ne mogu imati potomke, tako da su istraživači za sada zaključili da to ima nekakve veze s povećanjem hormona testosterona. Kada se takvim lavicama umjetno smanjila količina tog hormona, griva im je otpala i one su se počele ženstvenije ponašati ;).

Prehrana

Lavice se često se udruže pa krenu na svoj omiljeni plijen kao što su antilope i zebre. Sve te životinje su brže od lavica, pa im lov u grupi i razrađena lovačka taktika dobro dođu.

Kada ulove plijen, lavice ga podijele među sobom i ostatke daju mladuncima.

Lavovi love samo kao oportunisti – otmu već ulovljeni plijen nekoj životinji (lako tako).

Zanimljivo je to da lavice najviše padaju na rijetku crnu lavlju grivu (znamo mi da je Scar komad – lijep ali zao).

Stanište

Lavovi su nekada lutali Afrikom, Europom i Azijom, ali je u međuvremenu njihova populacija na našem planetu pala za 94 posto. Danas ih se može pronaći isključivo u Africi i u jako malom broju u Indiji.

Ugrožena vrsta

Zbog izlova i smanjenja staništa, danas su lavovi ugrožena vrsta i ima ih još samo oko 25.000 na našem planetu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

basenji

Basenji – pas koji ne laje

buhe kod pasa

Buhe kod pasa – kako ih prepoznati i kako ih se riješiti