Životinje

Zašto psi hrču

Znamo da je zvuk hrkanja užasno iritantan i nadamo se da ovaj članak ne čitaš s podočnjacima do koljena. Ima više uzroka zbog kojih pas hrče, a ukoliko to hrkanje nije samo povremeno, najbolje je da provjeriš možeš li svoju hrkaču mašinu nekako utišati.

Hrkanje kod pasa je uobičajena pojava, baš kao i kod njihovih vlasnika. Ovo su pseći faktori zbog kojih ti ne možeš spavati, a i sam izvor groznog hrkanja se budi tijekom noći:

Hrkanje kod pasa – razlike između pasmina

Određene pasmine sklonije su hrkanju od drugih. To su prije svega psi s kratkom njuškom: mopsevi, buldozi, pekinezeri i boston terijeri. Kod ovih pasmina prolaz za zrak je kraći i općenito teže dišu. Veterinar će procijeniti je li kod tvog primjerka potrebno kirurški intervenirati.

Strano tijelo u nosu psa

To je najčešći problem tvog njuškavca koji spuštene glave istražuje okolinu. Tijekom boravka u prirodi u nos mu se može zavući klas divljeg ječma koji pas ne može iskihati van. Izdanci klasa zapnu u nosu, začepe kanal i pas teško diše. Ukoliko klas ne ispadne, potraži pomoć veterinara.

Alergije

Kao i ljudi, i psi mogu razviti alergije na prašinu, pelud, hranu i druge kućne ljubimce. Uz otežano disanje, kod alergije se može javiti i hrkanje kod pasa.

Pretilost

Pretili pas rijetko je zdrav pas. Vlasnik je dužan održavati balans između prehrane i aktivnosti svog ljubimca. Dodatno tkivo na grlu psa blokira njegove dišne puteve i otežava disanje.

Upala grkljana i dušnika kod psa

Jedna od češćih bolesti kod ove vrste životinja jesu bolesti dišnog sustava. Funkcija sluznica grkljana i dušnika je da čiste udahnuti zrak. Na grkljanu i dušniku se nakupljaju nečistoće koje pas mora iskašljati, a onečišćen zrak uništava sluznicu psa. Takva sluznica pogodna je za razvoj bakterija i virusa, a upala se može proširiti na pluća.

Dim cigarete

Pas je pasivni pušač iako ti to možda nije palo na pamet. I njemu dim cigarete škodi, oštećuje dišni sustav i može uzrokovati astmu ili bronhitis zbog kojih će hrkati.

Hrkanje kod pasa zbog položaja spavanja

Kao i ljudi, psi koji leže na leđima češće hrču od onih koji spavaju na trbuhu. Pokušaj mu promijeniti položaj kada više ne možeš izdržati taj zvuk.

Podijeli
Zoona

Recent Posts

VIDEO: Najdomljivija hrvatska zvijer – sivi vuk

Upoznaj sivog vuka, tu legendarnu i predivnu životinju, u videu kojeg je objavio Zoološki vrt…

3 godine ago

Američki rakun: prava mala lopovska životinja

Znaš li da rakun bez problema obija razne vrste brava? Pogledaj video u kojem su…

3 godine ago

Mravi – sve što trebaš znati o njima

Mravi su zapravo totalno super insekti, stoga ti mi otkrivamo 10 fora činjenica o njima…

3 godine ago

VIDEO: Bebe žirafa su baš nekako čudne i zabavne

Žirafa je totalno fora životinja, ali dok su male, bebe žirafe su tako čudne s…

3 godine ago

Velika bijela psina uopće nije tako opaka beštija kako se misli

I mi smo gledali Ralje, Ralje 2, Ralje 3D i Ralje 4, ali znamo da…

3 godine ago

Hobotnica – majstorica u tehnikama odbijanja napadača

Hobotnica pomalo izgleda kao vanzemaljac, a takve su joj i vještine izbjegavanja neprijatelja Više

3 godine ago