u ,

Zašto psi hrču

Znamo da je zvuk hrkanja užasno iritantan i nadamo se da ovaj članak ne čitaš s podočnjacima do koljena. Ima više uzroka zbog kojih pas hrče, a ukoliko to hrkanje nije samo povremeno, najbolje je da provjeriš možeš li svoju hrkaču mašinu nekako utišati.

Hrkanje kod pasa je uobičajena pojava, baš kao i kod njihovih vlasnika. Ovo su pseći faktori zbog kojih ti ne možeš spavati, a i sam izvor groznog hrkanja se budi tijekom noći:

Hrkanje kod pasa – razlike između pasmina

Određene pasmine sklonije su hrkanju od drugih. To su prije svega psi s kratkom njuškom: mopsevi, buldozi, pekinezeri i boston terijeri. Kod ovih pasmina prolaz za zrak je kraći i općenito teže dišu. Veterinar će procijeniti je li kod tvog primjerka potrebno kirurški intervenirati.

Strano tijelo u nosu psa

To je najčešći problem tvog njuškavca koji spuštene glave istražuje okolinu. Tijekom boravka u prirodi u nos mu se može zavući klas divljeg ječma koji pas ne može iskihati van. Izdanci klasa zapnu u nosu, začepe kanal i pas teško diše. Ukoliko klas ne ispadne, potraži pomoć veterinara.

Alergije

Kao i ljudi, i psi mogu razviti alergije na prašinu, pelud, hranu i druge kućne ljubimce. Uz otežano disanje, kod alergije se može javiti i hrkanje kod pasa.

Pretilost

Pretili pas rijetko je zdrav pas. Vlasnik je dužan održavati balans između prehrane i aktivnosti svog ljubimca. Dodatno tkivo na grlu psa blokira njegove dišne puteve i otežava disanje.

Upala grkljana i dušnika kod psa

Jedna od češćih bolesti kod ove vrste životinja jesu bolesti dišnog sustava. Funkcija sluznica grkljana i dušnika je da čiste udahnuti zrak. Na grkljanu i dušniku se nakupljaju nečistoće koje pas mora iskašljati, a onečišćen zrak uništava sluznicu psa. Takva sluznica pogodna je za razvoj bakterija i virusa, a upala se može proširiti na pluća.

Dim cigarete

Pas je pasivni pušač iako ti to možda nije palo na pamet. I njemu dim cigarete škodi, oštećuje dišni sustav i može uzrokovati astmu ili bronhitis zbog kojih će hrkati.

Hrkanje kod pasa zbog položaja spavanja

Kao i ljudi, psi koji leže na leđima češće hrču od onih koji spavaju na trbuhu. Pokušaj mu promijeniti položaj kada više ne možeš izdržati taj zvuk.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

bolest- pas

VIDEO: Slatki štenci kojima nećeš moći odoljeti

krokodil

VIDEO: Aligatorski humor