u

Proljev kod štenaca – kako pomoći ljubimcu

Proljev kod štenaca može biti bezazlen, a može ukazivati na neka ozbiljnija stanja. O njemu treba obavijestiti veterinara, jer vlasnik najčešće nema puno iskustva s ljubimcem, a i riječ je o bebici koja je osjetljiva. Tek će kasnije vlasnik s većom sigurnošću moći odrediti što je utjecalo na kakicu njegova ljubimca, ali za to on treba odrasti i treba vremena.

Proljev kod štenaca – najčešći uzroci

Sam proljev kao proljev nije bolest. On ukazuje na neka stanja u organizmu. Uzroci proljeva mogu biti:

  • virusna oboljenja – najčešće parvoviroza i štenećak. Proljevi koji prate ove infekcije su obilni, može se vidjeti krv ili krvavi iscjedak, a opasan je za štenca zato što izaziva dehidrataciju organizma. Štenac je u tom trenutku opasan za druge pse, jer izmetom izbacuje virus van, što se može prenijeti na nekog drugog necijepljenog štenca. Ovi virusi su dosta zeznuti i treba na vrijeme krenuti s terapijom.
  • bakterije – najčešće su Salmonela i Escherichia coli. One su uz lijekove brzo riješe.
  • crijevni paraziti – štenci se mogu roditi s parazitima, a mogu ih pokupiti u okolini. Treba gledati gmiže li što po kakici i ako vidiš parazita – pravac veterinaru.
  • promjena hrane – ukoliko je netko prije tebe skrbio za ljubimca, najbolje je nastaviti s hranom na koju je pas navikao. Ako želiš da pas promijeni hranu – to moraš učiniti postepeno.
  • stres – selidba u novi dom, nova okolina, novi ukućani, promjena životnih navika – sve to utječe na štence. Psi vole rutinu. Štenci su osjetljivi i treba im vremena da se prilagode. Omogući svom četveronožnom bebaču mira i tišine i postupno ga privikavaj na novi život.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

pustinjska mačka

Pustinjska mačka – kratkonoga dlakava zvjerka

David Beckham

David Beckham dijeli videa u kojima pokazuje kako trenira svog ljubimca