u

SuperSuper Volim!Volim!

Hranjenje psa – sve što moraš znati i malo ponoviti

Kao i mi ljudi, psi imaju svoje potrebe i preferencije kada govorimo o hrani. To što odgovara nekom drugom psu, ne mora odgovarati i tvom. Hranjenje psa je tema o kojoj moraš razgovarati sa veterinarom, on će najbolje znati odrediti njegovo trenutno stanje i dati ti savjet o tome kako nastaviti dalje (nastaviti s istim količinama, smanjiti ili povećati doze).

Na tebi je da svom psu izbalansiraš prehranu ovisno o njegovoj dobi, stanju organizma i količini kretanja.

Hranjenje psa sirovim mesom

Mnogi vlasnici se odlučuju za ovaj vid prehrane i daju svom ljubimcu sirovu klopu, a za neke je to kontroverzna tema. Moramo te upozoriti da ukoliko to radiš, obavezno pripaziš na:

 • konzervanse u mesu koji mogu štetno djelovati na zdravlje tvog pesonje. Neka ono što mu daješ bude iz provjerenog izvora
 • baratanje mesom mora biti po svim higijenskim pravilima, ne želiš navući na pesonju i sebe salmonelu i ostale bolešćine
 • poslušaj savjet veterinara vezano za hranjenje sirovim mesom, neka ti pomogne izbalansirati takvu prehranu

Hranjenje psa kuhanim mesom i kostima

Možeš svom pesonji davati kuhanu piletinu ili janjetinu (nezačinjene), ali mu bolje nemoj davati kuhane kosti. One se lakše raspadaju, pa se oštri komadići mogu psu zabiti negdje u ustima ili na putu prema želucu.

Ukoliko mu daješ kost za zube, nemoj da je cijelu smaže. Može kod psa uzrokovati zatvor. Dvije kosti tjedno će biti sasvim dovoljne za čišćenje plaka sa zubiju.

Kost mora biti dovoljno velika da psu ne stane cijela u usta.

Daj mu skuhane bundeve ili sirove mrkvice (izribane na sitno). To će peseku dodati vlakna u prehranu.

Hranjenje psa – količine

Količina se određuje ovisno o veličini psa, vrsti, starosti i razni aktivnosti. Ključno je da tvoj pas ne bude premršav ili predebeo. Veterinar će ti najbolje reći u kojem se pas stanju i kako nastaviti dalje sa hranjenjem.

hranjenje psa

Kada se određuje stanje psa, nije toliko važno koliko pas ima kila, već u kojem je stanju. Moraš mu moći osjetiti rebra na dodir (ali ne i vidjeti ih golim okom). Mora postojati granica između rebara i ostatka tijela, baš kao i kod ljudi: pas mora imati struk.

Ne moramo ni spominjati koliko je opasno za psa da ima višak ili manjak kilograma. Debljina može uzrokovati dijabetes, a ovdje možeš provjeriti je li tvoj ljubimac u opasnosti od ove bolesti.

Pazi da tvoj pas uvijek ima i dovoljno vode i da dovoljno pije. Njegova zdjelica za vodu uvijek mora imati svježe vode u sebi i pas joj mora moći prići u svakom trenutku.

hranjenje psa

Hranjenje štenaca (8-16 tjedana starosti)

Ako pesonja dolazi u tvoj dom kao bebač, jako je važno da mu ne mijenjaš prehranu i ne šokiraš ga tako velikim promjenama. Od uzgajivača ili djelatnika u skloništu ćeš saznati što je prije jeo i u kojim količinama.

Možeš postupno mijenjati njegovu hranu s onim što ti smatraš boljim za svog psa, ali mu polako dodaj novu hranu u onu staru i postupno povećavaj količine nove hrane.

Najbolja hrana za štence je ona dizajnirana baš za njih, pošto je u samoj mješavini osigurana nutritivna vrijednost koja im je potrebna, a i veličinom je prilagođena malom psećem zagrizu.

Ne preporučuje se davanje sirovog mesa štencima, pošto nisu još toliko otporni na razne bakterije i teško je izbalansirati takvu prehranu jednom malcu u razvoju.

Štenci vole papati i papaju puno (pošto i rastu puno), tako da ih treba hraniti redovito i više puta na dan.

hranjenje psa

Hranjenje psa nakon 16 tjedana

Tada rastu trajni zubi i pas grize sve živo. Jako je važno da ima dovoljno igračaka i žvakalica, inače ćete hodati bosi uokolo. Za žvakajuću neman je dobro da ima barem jednu kost tjedno.

Ukoliko psu mijenjaš hranu, obavezno ga drži na oku prvo vrijeme. I pas može imati alergijsku reakciju ili probavne smetnje od neke hrane.

Kako pas odrasta, smanjuj broj hranjenja u danu i reduciraj ih na dva hranjenja.

Hranjenje odraslog psa

Najbolje bi bilo da odrastao pas jede dva puta dnevno (s razmakom od 8 do 12 sati između hranjenja) i da se uvijek prati njegovo stanje.

Ovisno o veličini psa, daje se hrana s extra malim zrnom (za toy pasmine), s malim zrnom, sa srednje velikim i extra velikim zrnom.

hranjenje psa

Provjeri s veterinarom je li tvoj pas spreman na prelazak na hranu za odrasle, a kada se to dogodi – uvijek pazi na količine i stanje svog peseka. Kod odraslog psa možeš dodavati sirovo meso, povrće ili ribu u prehranu, ako to želiš.

Neki psi moraju dobivati hranu dva puta dnevno i pojest će je u sekundi, a nekima se hrana ostavlja cijeli dan (najbolje je da to bude suha hrana) i pas bira kada će jesti.

Nekim psima (onima koji obožavaju jesti) se svaki obrok mora mjeriti, a nekima se napuni zdjelica i onda pas odredi kada mu paše određena količina hrane.

Hranjenje starog psa

Zdravlje starog psa i njegovo hranjenje su jako povezani. Mnogi stari peseki imaju zdravstvenih problema, a neki od tih problema su jako povezani sa hranom.

Nekim starim psima će biti bolje ukoliko jedu više puta dnevno po malo, a neki moraju nastaviti s prehranom na kakvu su navikli. U svakom slučaju, može se dogoditi to da psu odjednom treba više vlakana, proteina ili nekih drugih nutrijenata, tako da popričaj o tome sa veterinarom.

Hrana zabranjena psima

Ovo su namirnice strogo zabranjene za pse:

 • ČOKOLADA – iako psi vole njen miris, izrazito je toksična za njih
 • LUK I ČEŠNJAK – u organizmu psa mogu dovesti do anemije, pošto uzrokuju pucanje crvenih krvnih zrnaca
 • LIMUN, GREJP, LIMETA I NARANČA – uzrokuju meku stolicu i povraćanje
 • AVOKADO – može kod psa izazvati povraćanje
 • GROŽĐE I GROŽĐICE – nisu dobre za psa, pošto mogu izazvati otkazivanje bubrega.
 • MLIJEKO – neki psi imaju problema s laktozom i dobiju meku stolicu od mliječnih proizvoda
 • SLATKIŠI ZA LJUDE – jednako štete njima, kao i nama
 • SLANA HRANA – može kod pasa uzrokovati probleme s bubrezima, jetrom i srcem
 • KOFEIN – pas ne smije probati, kavu, čaj, kakao ili kolu. Ukoliko se to ipak dogodi – odmah se javite veterinaru
 • ALKOHOL– vjerujemo da ti neće pasti na pamet, ali znaj da kod pasa, kao i kod ljudi, alkohol negativno utječe na organizam. Međutim, kod pasa se to događa jako ubrzano. Što je pas manji, to je utjecaj alkohola gori, a govorimo o povraćanju, mekoj stolici, problemima s koordinacijom, problemima s disanjem, pa čak i komi
Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

korgi

Korgi (Corgi): razlike između podvrsta Pembroke i Cardigan

kućni ljubimci

VIDEO: Kućni ljubimci špijuni 007. James Bond je za njih 0!