u ,

Psi mogu nanjušiti COVID, stoga ih upravo treniraju za to

Istraživanja su pokazala da psi mogu nanjušiti COVID, baš kao što mogu nanjušiti smanjenu razinu šećera u krvi, nadolazeće napadaje i neke vrste karcinoma. Na fakultetu u Pennsylvaniji ih upravo treniraju da detektiraju osobe koje imaju COVID.

Kako psi njuše COVID i ostale bolesti

Zaboravi na brze testove, nema bržeg testiranja od onog koje izvrši dobro utrenirani pas. Pokazalo se da ovaj virus ima svoj miris koji se može detektirati iz sline i urina. Tu su psi točni u čak 96%. No, to nam nije dovoljno, jer se testiranja u tom slučaju mogu provoditi samo u laboratoriju na uzorcima. Znanstvenici su zbog odlučili naučiti pse da detektiraju COVID iz znoja u odjeći.

Pošto psi imaju i 10.000 puta jači njuh od nas i mogu nanjušiti puno drugih bolesti, možda bi mogli poslužiti kao detektori COVID-a na aerodromima, staračkim domovima ili velikim događanjima.

No, naučiti psa ovu vještinu nije nimalo lak posao. Najteže je pronaći odgovarajućeg psa koji može nanjušiti bolest i onda još i pokazati da ju je detektirao. Kako znanstvenici nagrađuju pse s kojima ovo trenutno rade? Pa, najdražim im nagradama. Neki dobiju igranje lopticom, a neki omiljenu klopu.

Super je to što se COVID ne prenosi na pse, a oni nam opet pomažu kada smo u gabuli.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Pika

Pika – najslađa životinja na svijetu

mame čimpanze

Mame čimpanze vrlo su slične ljudskim mamama