u

Mame čimpanze vrlo su slične ljudskim mamama

Istraživanja su pokazala kako su mame čimpanze vrlo slične ljudskima i kako je veza između mame i bebe čimpanze nevjerojatno čvrsta. Čak i kada potomci odrastu i ne vide se više toliko često, kada god se sretnu – mame uvijek maze i čiste svoje mlade.

Kako mame čimpanze odgajaju mladunčad

Promatrajući njihovu interakciju, istraživači su otkrili kako mame čimpanze najveći dio vremena provode u interakciji sa svojim mladunčetom. No, uvijek pronađu i koji sat za socijalizaciju i druženje s drugim mamama.

Kada se kreću kroz šumu, mame uvijek nose malce na svojim leđima. Takav način prijevoza mladunčadi se podrazumijeva dokle god mlado stane na leđa,

Imaju u sebi toliko jak majčinski instinkt da će i posvojiti tuđe mlado, ako do takve situacije dođe. Ukoliko izgube mamu prije 12. godine života, a surogat majka ih ne preuzme – male čimpanze se teško razvijaju i imaju puno problema kasnije u životu.

Sinovi čimpanzi su cijeli život povezani s majkama i puno ovise o njima. One ih tješe ukoliko izgube u bitci za ženku ili teritorij, maze i čiste. Iako odrastu i ponašaju se potpuno odraslo i primjereno svojim godinama, čim vide svoju mamu – odmah podjetinje i igraju se i maze kao kad su bili mali.

Ukoliko te ova priča raznježila, saznaj koje su najbolje mame u životinjskom svijetu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Psi mogu nanjušiti COVID

Psi mogu nanjušiti COVID, stoga ih upravo treniraju za to

Životinje se prave mrtve

VIDEO: Životinje se prave mrtve kako bi izbjegle opasnost