u

Što je to ljuskavac i zašto je najilegalniji sisavac na svijetu

Ljuskavac je jedna sramežljiva, ful interesantna i potpuno bezopasna životinja. Vjerujemo da pojma nemaš za ovu vrstu, a to je zapravo najprodavaniji sisavac na crnom tržištu na svijetu. Desetke tisuća ovih životinja se ubija svakog dana zbog mesa, ali i vjerovanja kineske medicine. Iako to nikada znanstveno nije potvrđeno, trenutno se vjeruje da je ova životinja jedan od uzročnika Korona virusa.

Ljuskavac – vrste

Postoji osam vrsta ljuskavaca. Četiri su azijske (kineski, sunda, indijski i filipinski), a četiri afričke (prizemni, divovski, s bijelim s i crnim trbuhom). Svim vrstama je populacija u padu zbog ilegalne trgovine, a zbog toga je 2016. godine čak 186 zemalja svijeta izglasalo zabranu trgovine ljuskavcima.

Veliki su kao kućne mačke i prekriveni su ljuskama od keratina. To je isti onaj keratin od kojih su naši nokti.

Kod svih ljuskavaca, neovisno o vrsti, ljuske su im složene simetrično kao crijepovi, spljoštene od leđa prema trbuhu i okrenute prema nazad. Ljuske nemaju samo na njuški, bočnim dijelovima lica, trbuhu i unutrašnjim dijelovima udova.

Glava im je izdužena, imaju jako male oči, a samo azijske vrste imaju ušnu školjku. Zbog karakteristične građe svi ljuskavci loše vide i čuju, ali imaju super osjetilo mirisa.

Karakterisike vrste

Ljuskavac je noćna životinja koja živi samotnjačkim životom. Većina iz živi na tlu, a samo se ljuskavac s crnim trbuhom penje na drveće.

Kada se nađe u opasnosti, ljuskavac se sklupča i ispusti smrdljivu tekućinu kojom će otjerati napadača.

Imaju jako oštre kandže kojima otvaraju termitnjake i mravinjake.

Hrane se svojim dugim jezikom, kojim hvataju mravce. Mogu čak zatvoriti uši i nos dok jedu, da im tu ne ulaze mravci dok jedu.

ljuskavac

Ljuskavac razmnožavanje

Jedino vrijeme kada se ljuskavci međusobno druže je ono kad odgajaju svoje mlado. Tata ljuskavac zna ostati s pomladkom sve dok svaki malac ne stasa i postane samostalan.

Mališi se rađaju bez ljuski, tj. ljuske im otvrdnu kroz dva dana.

Malci su sigurni na maminom repu, gdje provode vrijeme do trećeg mjeseca života, sve dok ne budu spremni za samostalan život.

Ilegalna trgovina

Ljuskavci se toliko love, prodaju i iskorištavaju da zapravo ne znamo koliko mogu živjeti u prirodnom staništu i općenito znamo jako malo o njima.

Prema kineskoj medicini, ljuske su dobre za liječenje artritisa. Iako to nikada nije znanstveno potvrđeno – ljuske se melju u prah i od njih se rade pilule.

Jako nam je žao zbog toga, pogotovo kad vidimo koliko su slatki:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

zoona.hr

Registriraj se na Zoona.hr i do kraja veljače uzmi 2x više keksića

kako najlakše nabaviti psa

Kako najlakše nabaviti psa? Klikom miša, naravno!