u

Volim!Volim!

Kako najlakše nabaviti psa? Klikom miša, naravno!

Pitaš se kako najlakše nabaviti psa, kupiti ga ili udomiti? Kao i većinu drugih stvari u današnje moderno doba – riješi sve online. Odeš na stranicu World Dog Finder i provjeriš što se nudi za udomljavanje, a što za kupovinu. Kontaktirali smo ih i provjerili tko sve nudi pse na stranici, jesu li uzgajivači provjereni, kako komunicirati s njima, kako udomiti psa, koliko to sve košta i sve ostalo što jedan ozbiljan budući vlasnik mora znati.

Čim se uđe na stranicu, ističete kako je WORLD DOG FINDER samo za ovlaštene uzgajivače? Koji uzgajivači mogu oglasiti svoja legla?

WORLD DOG FINDER je platforma namijenjena isključivo uzgajivačima koji su aktivni članovi nadležnih kinoloških institucija i/ili Međunarodnog kinološkog saveza (FCI). Svoja legla i pse mogu oglasiti samo uzgajivači čiji su legitimitet i pripadnost odgovarajućem kinološkom savezu provjereni i odobreni od strane administratora stranice.

Na taj način onemogućavamo neodgovornim i ilegalnim uzgajivačima te takozvanim „štancerima“ prijavu na stranicu, uskraćujemo im jedno veliko oglasno mjesto i samim time financiranje putem ilegalnog uzgoja.

Što tražite od uzgajivača kako bi on mogao oglasiti svoje pse na stranici?

Prvo što tražimo od uzgajivača koji su nam se odlučili pridružiti je potvrda o registraciji kod nadležne kinološke institucije u svojoj zemlji prebivališta. Bez te potvrde uzgajivači ne mogu oglasiti pse na prodaju, a ako uzgajivač ne priloži potvrdu u danom roku, istom se profil odmah deaktivira te se više ne može prijaviti na stranicu.

Koliko uzgajivača trenutno ima na stranici, vrsta pasa i od kuda sve oni dolaze?

WORLD DOG FINDER stranica trenutno broji oko 2500 uzgajivača. Omogućili smo i opisali kinološke standarde svih pasmina koje su priznate od strane Međunarodnog kinološkog saveza (FCI), Američkog kinološkog kluba (AKC) i britanskog kinološkog saveza imena The Kennel Club. To čini ukupnu brojku od oko 400tinjak različitih pasmina. Na World Dog Finder stranici trenutno je oglašeno 300tinjak različitih pasmina te će se taj broj u skorije vrijeme sigurno povećati sa našim novim partnerstvima. Uzgajivači dolaze iz različitih zemalja. Na stranici su trenutno zastupljeni uzgajivači iz gotovo cijele Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije pa sve do Južnoafričke Republike.

kako najlakše nabaviti psa

Kod svakog psa je iskazano je li potomak prvaka, ima li potrebna cjepiva, potvrdu o nepostojanju naslijedih bolesti, je li potencijal za izložbe, ima li obavljen veterinarski pregled i potvrdu o zdravlju. Koji je izvor tih informacija i koje potvrde su potrebne za dokazivanje tih tvrdnji?

Tako je. Inzistiramo na tome da se kod svih pasa koji su na prodaju javnim učini maksimalna količina informacija, a koje bi bile razumljive kupcima koji su zainteresirani za kupnju psa i ne dolaze iz svijeta kinologije te nisu upoznati sa stručnim terminima. Koliko je potencijal psa da jednog dana sudjeluje na izložbama pasa određuje se po nekoliko kriterija od kojih je možda i najbitniji kriterij kvaliteta roditelja tog psa. Sve informacije o psu koje ste i sami naveli uzgajivač bi vam trebao dati na uvid prije same kupnje psa. Neke od tih informacija je lako provjeriti jer postoji dokumentacija o njima kao što su potvrde veterinara o zdravstvenom stanju psa, cjepiva koje je pas primio te zdravstveni testovi koji bi trebali biti obavljeni kako bi se eliminirale mogućnosti nasljednih bolesti kod pasa. Potvrde koje izdaju veterinari o tim činjenicama dovoljna su potvrda da su te informacije točne.

Koje vrste pasa se najviše pretražuju i koji su trenutno najpopularniji psi?

kako najlakše nabaviti psa

Najpopularnija pasmina na svijetu već nekoliko godina za redom je labrador retriever. Najveći broj kućanstva u svijetu dom je upravo ovoj pasmini. Najpretraživanija pasmina na internetskim tražilicama je zlatni retriever što je slučaj i na World Dog Finder stranici.

Cijene pasa na stranici su ponekad na upit. Kako se kreću cijene pasa?

Cijene psa variraju od uzgajivača do uzgajivača i od pasmine do pasmine i to iz jako puno razloga i stoga neki uzgajivači ne preferiraju objaviti cijenu javno. Cijene psa iz kvalitetnog uzgoja kreću se od 700 pa sve do 3000 € ovisno o kvaliteti, obiteljskom stablu, izložbenom potencijalu, roditeljima i njihovim uspjesima, spolu psa i naravno samoj pasmini.

Nemojte se začuditi ako pronađete istu pasminu sa velikom razlikom u cijeni. Svaki uzgajivač ima svoje kriterije tako da je jako teško specificirati cijenu koja je jedinstvena za određenu pasminu.

Koji je vaš savjet, gdje kupac može usporediti cijene s onima koje dobije od vaših uzgajivača?

Cilj World Dog Finder stranice je okupiti što je više mogućih uzgajivača iz cijelog svijeta kako bi sve te informacije bile dostupne na jednom mjestu i kako bi s lakoćom mogli provjeriti cijenu i ostale karakteristike koje uzgajivači iste pasmine nude. Kupci se također ne trebaju ustručavati kontaktirati nadležne kinološke saveze i klubove uzgajivača koji će im također pružiti sve informacije koje su im potrebne i koje ih zanimaju.

Kolika je prosječna cijena dostave psa iz drugih zemalja? Imate li informacije o iskustvima s dostavom od kupaca iz naše zemlje?

Dostava psa ovisi o tome gdje se pas šalje i kojim oblikom prijevoza. Ako ste zainteresirani za kupnju psa koji se nalazi izvan Hrvatske, pripremite se na to da ćete izdvojiti preko 100€ kako bi vaš novi ljubimac stigao sigurno do vas. Ako je potrebno da pas putuje avionom, cijene su još više. U većini slučajeva uzgajivač će vam preporučiti najbolji način kako da se pas preveze, a puno uzgajivača već surađuje s raznim provjerenim prijevoznicima.

Od kuda su psi za udomljavanje?

Psi koji su na World Dog Finder stranici objavljeni za udomljavanje dolaze iz raznih azila i skloništa za životinje s kojima surađujemo. Dio pasa štičenici su naših, hrvatskih skloništa, a dio stranih. Nadamo se da će se u skorije vrijeme priključiti svi azili iz Hrvatske, a kako bi zajedno povećali šanse svakoj njuškici da pronađe svoj zauvijek dom.

Kupuju li se više ili udomljavaju psi putem stranice?

World Dog Finder je platforma koja povezuje uzgajivače i skloništa za životinje sa kupcima odnosno udomiteljima i kao takva nema uvid koliko je pasa prodano odnosno udomljeno. Ono što vam možemo reći da se u ovom trenutku više pretražuju psi na prodaju, no vjerujemo da je razlog tome činjenica da je na stranici trenutno registrirano daleko više uzgajivača nego skloništa za životinje.

Koje savjete želite dati osobi koja razmišlja o tome želi li kupiti ili usvojiti psa? Kako donijeti tu odluku? Koje su prednosti obje odluke?

I kupnja i udomljavanje psa imaju svoje prednosti. Kod kupnje psa možemo dosta precizno procijeniti što s kojom pasminom dobivamo i znamo unaprijed što možemo očekivati. Ako vodite aktivan život odabrat ćete pasminu koja vas može pratiti u svim vašim aktivnostima i kojoj neće biti naporno ići svaki dan u duge šetnje ili na trčanje. Ukoliko ste zauzeti poslom te vas često nema kod kuće možete odabrati pasminu kojoj neće biti problem ostati kod kuće, bez nadzora. Sve pasmine na svijetu stvarane su stoljećima sa specifičnim ciljem i svrhom te je kod kupnje psa upravo to najveća prednost.

S druge strane, uvijek postoji opcija udomljavanja. Skloništa su puna životinja koje traže dom te udomljavanjem ne samo da činite dobro djelo nego i dobivate odličnog prijatelja. Prilikom udomljavanja pitajte za pomoć radnike i volontere u skloništu, a kako bi zajedno odabrali pravog psa, koji odgovara vašem životnom stilu/načinu života.  

Odluku o udomljavanju ili kupnji trebate donijeti na temelju vašeg života i realnih mogućnosti. Nije vam u interesu nabaviti psa o kojem se nećete moći brinuti i na taj način i vi i vaš pas biti nesretni.

Samo o ovoj temi dalo bi se raspravljati cijeli dan, no smatramo da je izuzetno bitno da se veliki broj stvari preispita prije donošenja bilo kakve odluke o nabavi novog člana obitelji.

kako najlakše nabaviti psa

Koje savjete želite dati osobi koja se registrirala na stranicu i u kontaktu je s ovlaštenim uzgajivačem. Koja pitanja je važno postaviti?

Vrlo je bitno da prije javljanja uzgajivaču znate što želite jer ako stupite u kontakt s uzgajivačem i na nekoliko njegovih jednostavnih pitanja vi ne znate odgovor teško će vam moći pomoći. Prije javljanja i kupnje svakako proučite pasminu za koju ste zainteresirani i njezin standard te se prilikom javljanja fokusirajte na pitanja vezana za zdravlje štenaca i roditelja, uvjete u kojima žive, itd.

Izuzetno je bitno da probate saznati što više informacija te ako ste u mogućnosti otiđite do uzgajivačnice osobno i istražite okruženje u kojima psi provode svoje prve mjesece. Nitko ne može garantirati za zdravlje psa kroz cijeli njegov život, no najbitnije je da saznamo što više informacija o psu kojeg kupujemo i na taj način smanjimo mogućnost bilo kakvih problema u budućnosti.

Kako štitite svoj kupce u slučaju da pas ne bude isporučen ili ne bude u skladu sa propisanim standardima koje navodite na stranici (pas je bolestan, ozlijeđen ili nešto slično)?

Kao što smo već spomenuli World Dog Finder je platforma koja povezuje ljude i kao takva se ne miješa u financijske transakcije i dodatne dogovore između uzgajivača/skloništa i kupaca/udomitelja. Trudimo se na dnevnoj bazi objavljivati razne zanimljive i poučne članke te i među njima možete pronaći informacije koje bi bilo dobro znati ukoliko se odlučite kupiti ili udomiti psa. Izuzetno je bitno da se kupac/udomitelj sam zaštiti. Nikada ne šaljite novac bez prethodnih uvjerenja i garancija. Jedna od odlika ovlaštenih uzgajivača je ta da će ako se pojavi bilo kakav problem vezan za psa biti uz vas cijelim putem i savjetovati vas što i kako dalje jer žele sve najbolje za svoje pse.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

101 bod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

ljuskavac

Što je to ljuskavac i zašto je najilegalniji sisavac na svijetu

kako odabrati psa

Kako odabrati psa koji će biti idealan za tebe i tvoj životni stil