u

Kako odabrati psa koji će biti idealan za tebe i tvoj životni stil

Ako se pitaš kako odabrati psa koji će potpuno odgovarati tebi, odgovor sigurno nije: imat ću onog koji mi je najljepši. Psi se ne biraju prema izgledu, nego prema karakteristikama. Nešto kao s izborom partnera :). Tvoj životni stil se mora slagati s karakteristikama pasmine i njegovim potrebama. Možeš krenuti od pasmina koje ti se sviđaju, ali ih moraš dobro proučiti i potpuno iskreno sagledati svoje mogućnosti.

Kako odabrati psa – glavna pitanja za vlasnike

  1. Jesi li aktivna osoba ili više vremena provodiš doma? Ukoliko voliš biti u prirodi, gledaj srednje i veće pse koji trebaju više aktivnosti. Najpopularnije takve pasmine su: njemački ovčari, zlatni retriveri ili dobermani. Ukoliko više voliš provoditi vrijeme kod kuće, onda su za tebe idealne male pasmine, kao što su: male pudle, maltezeri ili francuski buldozi. Imaj na umu da mali pas ne znači uvijek male potrebe za rekreacijom. Korgi je mali pas, ali obožava trčati vani.

Svaki pas treba minimalno dvije šetnje dnevno, neovisno je li atleta ili ljenjivac po prirodi.

2. Koliko vremena u danu imaš za kućnog ljubimca? Neke pasmine mogu biti same više sati u danu (francuski buldog), a neke trebaju svog vlasnika puno više i ukoliko nemaju dosta mentalne vježbe i rada, mogu vrlo lako postati autodestruktivne (bigl). Osim šetnje, neke pasmine zahtijevaju puno brige oko dlake, a neke manje. Vlasnik mora biti siguran da će preuzeti obvezu oko svog ljubimca i kvalitetno održavati njegovu higijenu.

3. Želiš li isključivo kućnog ljubimca ili želiš na izložbe? Ukoliko želiš na izložbe, porijeklo tvog psa će biti važno, kao i njegova fizička obilježja. Pronađi u tom slučaju provjerenog uzgajivača koji već ima šampione. Ukoliko želiš vjernog prijatelja i učiniti nešto dobro, pronaći ćeš ga sigurno u azilima i skloništima za pse. U oba slučaja razgovaraj s uzgajivačem ili volonterom o psu kojeg razmatraš. Iako vrste pasmina daju osnovne pretpostavke o karakteristikama, kod pojedinih pasa ima odstupanja. Savjetujemo da ne uzimaš pse u oglasnicima, bez da posjetiš uzgajivača i provjeriš u kakvom su stanju psi kod njega. Sve rodovnike i papire možeš provjeriti u Hrvatskom kinološkom savezu.

4. Imaš li dovoljna financijska sredstva? Hrana, oprema, higijenski pribor i veterinar su troškovi na koje možeš odmah računati. Ukoliko nemaš stabilna primanja i mogućnost da pokriješ izvanredne veterinarske troškove koji će možda trebati tvom psu, njegove mjesečne potrebe za hranom i opremom, pričekaj još malo s ovom odlukom.

5. Osjećaš li se spremno za dugoročnu obvezu? Neke vrste pasa žive i do 15 godina. To znači da će biti s tobom u svim mirnim i onim ne baš stabilnim razdobljima tvog života, koji te sigurno čekaju. Što god da se dogodi, morat ćeš se (osim za sebe), pobrinuti i za svog četveronošca. Navečer kad legneš u krevet, tik prije no padneš u najslađi san – razmisli bi li sad postupio kao odgovoran vlasnik i odveo psa van na kišu ukoliko bi to bilo potrebno. Pas je briga svog vlasnika od početka njihova odnosa do kraja života životinje. Velika radost i povlastica za nas ljude, ali i obveza.

kako odabrati psa

Kako odabrati psa prema njegovoj starosti

Štenci su preslatki i uživat ćeš u svakom njihovom pokretu. Daju ti priliku da tvoj pas odraste uz tebe i da ga oblikuješ prema svojim navikama.

S druge strane štenci traže dosta igre i aktivnosti, živaca i razumijevanja za izgrižene predmete. Naučiti štene da piški van, da se socijalizira s drugim psima i hoda uz nogu je odlična škola i za tebe, ali treba dosta strpljenja i vremena.

Odrasli psi se već znaju ponašati u stanu, najčešće su socijalizirani i s njima je puno lakše. No odrastao pas treba više šetnje i dosta vremena za mentalne i fizičke vježbe.

Stari psi su najčešće ful opušteni i obožavaju maženje, njihove vježbe ne trebaju više biti toliko ekstremne, ali možda trebaju više njege oko zdravlja.

Informiranje je ključ svega

Čitaj, proučavaj, gledaj videa na YouTube-u: moraš znati sve o pasmini koju uzimaš za ljubimca. Raspitaj se dobro o psu kojeg razmatraš kod ljudi koji imaju iskustva s njim.

Radije sve provjeri, a ne da te dočekaju neugodna iznenađenja. Mi smo tu za tebe, donosimo ti informacije o pasminama, informacije o odgoju i održavanju i možeš nam pisati za sve što te muči!

Sretno s novim ljubimcem, objavi priču o njemu, rado bismo vas oboje upoznali!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako najlakše nabaviti psa

Kako najlakše nabaviti psa? Klikom miša, naravno!

cesar milan

Cesar Milan otkriva trikove za prvi dan u novom domu s psom