u

Volim!Volim! Kul KulKul Kul

Kako se hrane životinje – tko je najveći gurman, a tko pazi na prehranu?

Jako je važno znati kako se hrane životinje. Ono čime se hrane govori ti o tome kako provode svoj život (love li druge životinje ili mirno uživaju u voću i povrću), gdje žive i kada izlaze po hranu (jesu li dnevna ili noćna bića). Donosimo ti par zanimljivosti na ovu temu.

Kako se hrane životinje – zanimljivosti o pojedinim vrstama

Koale su najveći izbirljivci što se hrane tiče. One jedu isključivo eukaliptus, ali samo 11 od 300 postojećih vrsta ove biljke. No, ni to nije sve. Prebiru i po onim vrstama koje su uzele u obzir za obrok. Biraju list po list i jedu samo najkvalitetnije primjerke.

Čimpanze su toliko pametne da si u slučaju nekih tegoba (npr. s probavom), slože obrok od probranih biljaka i time riješe svoje zdravstvene probleme.

Azijska cibetka inače jede male glodavce, ptice, puževe i zmije. No, voli si i popiti soka od palme. Ponekad pretjera, pa se od tog soka dobro i napije. Ako je ovo prvi put da čuješ za ovu životinju, evo prilike da se upoznate (pogotovo ako i ti voliš malo popiti):

Zmije su totalno čudne kad jedu. Mogu strpati u usta jaje koje je veće od njihove glave, a onda vidiš kako jaje prolazi kroz tijelo. Na kraju će ono puknuti i zmija će izbaciti samo ljusku. Brrrrrr!

Oko hrane se u životinjskom svijetu najviše namuče afrički pingvini. Dnevno proplivaju oko 40 km da bi napunili trbuhe ribom, a ako je sezona loša – moraju plivati i 100 km da se najedu.

Najnepristojniji gost (da možeš pozvati neku životinju na večeru) bi bila hijena. One nemaju ni malo pristojnosti dok jedu. A jedu baš sve – meso životinje, iznutrice, kosti, rogove, ma ne idu doma dok tanjur ne ostane prazan. Onda bi pojele i tanjur, sto posto.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako životinje spavaju

Kako životinje spavaju – priče o najčudnijim spavačima

kliker metoda

Kliker metoda dresure pasa