u

U Australiji umrlo 30 posto koala

Svijet obilaze snimke i slike izmučenih, nagorenih i žednih koala koje su stradale u požarima koje haraju Australijom. Ove jedinstvene životinje žive isključivo na tom kontinentu i trebat će puno vremena da se njihova ionako ugrožena populacija obnovi.

Koala – bez vode

Pomalo je ironično, ali na jeziku Aboridžina riječ koala znači “bez vode”. Ove životinje zapravo piju jako malo vode, odnosno vodu dobivaju iz lišća eukaliptusa kojeg neprestano jedu.

Iako izgledaju poput medvjedića, koale su zapravo tobolčari. Sive su boje s malo bjeline na krznu, karakteristične po velikom crnom nosu i smiješnim dlakavim ušima. Dugačkim se rukama veru po drveću i imaju tek mali repić.

Narastu do 85 centimetara, a teže do 11 kilograma.

Mogu živjeti i do 20 godina, ali su kao populacija trenutno vrlo ugrožene.

koala

Stanište

Žive na onome što jedu – eukaliptusovom drveću. Nogama se čvrsto uhvate za njega i rukama brste sve po redu. Aktivne su noću, a spavaju po cijele dane. Na drvetu provode cijelo vrijeme, a sele se samo kad obrste sve na prethodnom drvetu.

Spavaju jako puno, čak 18 sati dnevno.

koala

Koala – prehrana

Hrane se tek određenom vrstom eukaliptusova lista i kada su budne neprestano žvaču. Inače hrane se s otrovnom vrstom eukaliptusa koja je nutritivno vrlo slaba, stoga nemaju baš puno snage i moraju neprestano spavati.

Pojedu i do kilogram lišća dnevno.

Razmnožavanje

Pare se noću, pogađaš, u krošnjama eukaliptusa, između prosinca i ožujka. Nakon 35 dana mama koala će dobiti isključivo jedno mladunče. Kao i kod ostalih tobolčara, malac će instinktivno pronaći put do mamina tobolca i tamo sisati dok ne stasa.

Nakon nekog vremena mama u dohranu uvodi jednu vrstu izmeta u kojoj je izlučen otrov iz eukaliptusa. Ukoliko uspije preživjeti tu tranziciju, malac će izaći iz tobolca i još neko vrijeme živjeti na maminim leđima, dok ne odraste. Nakon tri mjeseca postaje samostalan koalac dok ga mama ne otjera. Mama otjera prethodnog mladunca, ukoliko okoti novog.

koala

Koala retrovirus

Retrovirus pogađa velik broj primjeraka u populaciji. Popularno se još naziva i KIDS, a to je zapravo životinjska inačica AIDS-a. Zbog njega koalama opada imunitet i sklonije su infekcijama i bolestima.

Uživaj u videu o koalama jer tko zna, možda je to jedino što ostane iza njih.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

životinje

VIDEO: Kada životinje namjerno zaje……

kućni ljubimci bolesti

Mogu li kućni ljubimci dobiti bolesti od nas?