u ,

Otkrivamo životinje: ovo je jelenak!

Javio nam se čitatelj s fotkom i upitom koja je to životinja na koju je naišao. Zanimalo ga je možemo li malo istražiti o njoj i otkriti neke zabavne činjenice. Ma ništa lakše! Ako imaš ideju o čemu želiš čitati ili te zanima nešto o nekoj određenoj vrsti: javi nam se u komentarima, pošalji fotku i uživaj u čitanju. Ovaj put smo otkrili kako je nepoznata životinjica zapravo jelenak!

jelenak
Fotografija našeg čitatelja

Jelenak- izgledom vrlo strašan, no zapravo miran kukac

Bojiš ga se jer izgleda strašno, ipak je jelenak jedan od najvećih kukaca s najstrašnijim “rogovima”, po kojima je i dobio ime.

Inače pripada tvrdokrilcima, što znači da mu je gornji par krila preobražen u tvrdi oklop. Ispod oklopa nalaze se opnasta krila kojima jelenak može letjeti.

Iskreno, taj njegov let ne izgleda tako spretno i brzo kao kod ostalih vrsta kukaca. Ipak jelenak ima i do 8 cm, tako da nije neka elegantna životinjica.

Želiš li vidjeti ovog kukca uživo? Samo prošeći uz šumu u sumrak, jer tada najviše vole letjeti. Možeš ih i čuti, jer imaju taj karakterističan zvuk kojim se glasaju.

Ženke su puno “opasnije” od mužjaka, iako na prvu mužjaci izgledaju puno strašnije (zbog tih većih i raširenijih čeljusti). Ugriz ženke je zapravo puno bolniji, a mužjacima ti veliki “rogovi” služe u borbi za ženku.

Borbe izgledaju tako da se jelenak zapravo poput jelena bori protiv drugog mužjaka pomoću svojih rogova. Kao da su u ringu mužjaci se naguravaju i podižu. Sigurno misliš da jedan mužjak na kraju ugiba, no zapravo njihove borbe završavaju bez bolnih posljedica.

Najgore što im se može dogoditi je pad s drveta ili panja na kojem se nalaze i bore. Dobro, sigurno im je to i udarac na njihov ponos :).

Razmnožavanje

Pobjednik u borbi ima prvi pravo parenja sa ženkom. Vrijeme parenja je uglavnom od kraja proljeća do sredine ljeta.

Ženka polaže svoja jaja nakon oplodnje najčešće u stare panjeve ili u stara raspadnuta drva. Jaja se razvijaju u svijetlosmeđe ličinke, koje se nastavljaju razvijati i hraniti unutar tog drveta.

Ličinkama je potrebno čak 4-6 godina da se razviju do odraslog oblika. Odrasli oblici žive svega par mjeseci hraneći se nektarom i biljnim sokovima.

Šumari na žalost često uklanjajući trulo staro drveće na kojima se žive i hrane, ne razmišljajući o jadnim jelencima.

Nekoć je ova vrsta bila vrlo brojna, no danas je u opadanju te se smatra ugroženom vrstom na globalnom nivou.

Ako si ljubitelj egzotičnih životinja i zanimaju te još neke zanimljive činjenice o kukcima, posjeti našu rubriku klikom na link.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

beba nosorog

VIDEO: beba nosorog se hoće igrati

američki staford

Američki staford- opasan pas ili samo neodgovoran vlasnik?