u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Najljepše vrste konja na svijetu

Teško je složiti listu koja okuplja najljepše vrste konja na svijetu jer su svi zaista predivni. Ali kada bi morali odabrati najljepše od najljepših, onda bismo se svakako odlučili za ove ljepotane:

Najljepše vrste konja na svijetu – top lista:

5. Frizijski konj

Frizijski konj je jedina autohtona nizozemska pasmina i procjenjuje se da je stara oko 2.000 godina. U prosjeku je visok oko 160cm i specifičan je po tome što ima vrlo elegantan korak. Vrlo je živahnog temperamenta i jako energičan. S druge strane, kada to treba, on može biti jako smiren i poslušan.

najljepše vrste konja na svijetu
Frizijski konj

4. Haflinger

Jedini konji žute boje su haflingeri (ime su dobili po gradu Haflingu). To je jedna alpska rasa, koju krasi niži rast, malo i nabito tijelo i predivna neukroćena griva i rep. Boja mu je zlatno kestenjasta, a griva i rep snježno bijele boje. Mislimo da baš zbog te kombinacije zaslužuju mjesto na listi koja okuplja najljepše vrste konja na svijetu.

najljepše vrste konja na svijetu
Haflinger

3. Lipicanac

Ime su dobili po ergeli Lipica u današnjoj Sloveniji gdje su se konji uzgajali za austrijski dvor. Nastao je uzgojem i križanjem španjolskih pastuha i kraških kobila u 16. stoljeću. U genomu današnjih lipicanaca možemo naći plemenitu krv kraškog, španjolskog, arapskog, kladrubskog konja i nekoliko talijanskih pasmina.

Hrvatski uzgoj lipicanskih konja započeo je 1700. godine. Pokrenuo ga je Andrija Janković – Besan u Terezovcu (Suhopolje) i u Cabuni. On je najprije uzgajao napuljske i španjolske konje, a zatim je uporabom lipicanskih pastuha nastao lipicanski uzgoj. Taj je uzgoj bio toliko jedinstven da je 1810. postao temelj hrvatske lipicanske linije Tulipan. Super, zar ne?

najljepše vrste konja na svijetu
Lipicanac

2. Andaluzijski konj

Zovu ga još i kraljevskim i španjolskim konjem, iako se upravo u Španjolskoj ovaj konj rijetko naziva andaluzijskim, već ga isključivo zovu Pura Razza Española. U najljepše vrste konja na svijetu spada zbog svoje elegancije, agilnosti, hrabrosti i prekrasnog izgleda. Nekada su se čak koristili za tradicionalnu španjolsku koridu, gdje su se borili s bikovima. Boja im je najčešće bijela, a uvijek ih možeš prepoznati po dugoj, čak valovitoj grivi i repu, te malenim ušima.

najljepše vrste konja na svijetu
Andaluzisjki konj
  1. Arapski konj

Na samom vrhu top ljestvice se potpuno zasluženo nalazi ovaj ljepotan koji pršti od energije, osvaja svojom inteligencijom te prednjači po svojoj hrabrosti i plemenitosti. Kada se kreće svojim poznatim ”lebdećim kasom” zaista je teško ostati hladnokrvan prema ovom savršenstvu.

najljepše vrste konja na svijetu
Arapski konj
Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

tarantula

Tarantula – info samo za hrabre

narval

Narval – morski jednorog