u

VIDEO: Mali magarac misli da je pas

Zabuna oko identiteta nije rijetka pojava u životinjskom svijetu. Najčešće se događa kod onih životinja koje su odrasle sa psima, pa pokupe njihove navike i načine ponašanja. Mali magarac iz ovog videa je preslatki primjerak upravo te situacije:

Magarac – karakteristike

Magarac je udomaćen prije osam tisuća godina, a od tada ga koriste poljodjelci, trgovci i putnici diljem svijeta. Idealan je za prenošenje robe i kao pomoć pri radovima u polju, jer je to snažna, ustrajna i vrlo skromna životinja.

Danas postoji oko 200 pasmina magaraca, a najvažnije europske su: poitou, ragusana, martina franca, grigio siciliano te áne des pyrénées. Magaraca ima u raznim veličinama i bojama. Neke su pasmine male, u grebenu visoke samo 80 cm. Neki primjerci su i dvostruko viši. Najviše je onih sivo pepeljaste boje, ali ima i crnih i bijelih.

U Hrvatskoj mogu se sresti tri pasmine magaraca i to primorsko- dinarski (dalmatinski), sjeverno- jadranski (kvarnerski) i istarski.

Magarce je vrlo lako hraniti. Sami se snalaze i jedu ispašu, sijeno i slamu. I u najgorim uvjetima suše magarci preživljavaju, tako da su se uvijek držali u onim podnebljima u kojima konji ne bi mogli preživjeti zbog nedostatka hrane. Magarac će obrstiti okolnu da bi preživio.

Nisu magarci uvijek imali ni nastambe, tako da ih se držalo pod vedrim nebom. Zaklanjalo ih se tek za vrijeme vremenskih nepogoda.

Moramo reći da više ne vjerujemo u onu: “radim kao konj”. Točnije bi bilo “radim kao magarac”.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

mitovi o udomljavanju pasa

Mitovi o udomljavanju pasa

dan ljenjivaca

Dan ljenjivaca