u

Kokoš kao kućni ljubimac? Moguće je!

Svakom životinjoljupcu je bar jednom palo na pamet pitanje je li kokoš kao kućni ljubimac uopće dobra ideja. Znamo da ne mogu baš zadržavati stolicu ili obavljati nuždu na jednom mjestu, pa treba jako često čistiti za njima. Zato ne preporučujemo suživot u stanu, ali su koke odlična ideja ako imaš veliko dvorište.

Kokoš kao kućni ljubimac – koji su uvjeti potrebni

Za početak, imaj na umu da bez dvorišta to neće biti izvedivo. Zaboravi na držanje kokoši u stanu.

Također, moraš biti sto posto u tome, jer kokoši mogu živjeti i do deset godina, a kao i sve druge životinje – ne zaslužuju biti odbačene.

Vidjet ćeš koliko su samo pametne i druželjubive. Bilo bi idealno da ih imaš više (barem šest komada). Kada se odlučiš za njihov broj, nemoj dovoditi nove koke u društvo. One se naviknu jedna na drugu od prvog dana i ne vole baš došljake.

Postoji šansa da će se one međusobno ponekad posvađati ili da će među određenim primjercima biti netrpeljivosti. Na to se moraš spremiti. No, uglavnom su si međusobno skroz ok.

Ako imaš druge životinje (pse ili mačke), uvijek pazi na njihovo ponašanje prema kokama. Psi i mačke mogu instinktivno loviti ptice i tu nastaju problemi.

Pozitivne strane ove priče

Održavanje kokoši uopće nije skupo, samo im trebaš napraviti jednu kućicu s gredicama na kojima će spavati. Pazi da je kućica dovoljno prostrana (ovisno o tome koliko kokica imaš) i da je u njoj uvijek dovoljno svježe vode i hrane. Osim toga, obveza i troškova nema.

Što je već dvorište, to će koke biti sretnije. One jako vole kljuckati po travi i šetati uokolo.

Na kraju dana obavezno moraš zatvoriti svoje koke u njihovu kućicu i pustiti ih da se odmore u miru.

Tijekom dana pričaj s njima i promatraj ih. Uskoro ćeš razumjeti njihov jezik i odnose koje imaju međusobno. One su jako pametne životinje i možeš ih čak naučiti svakakvim trikovima. Nećeš vjerovati što sve mogu:

Pitaš se trebaš li u cijeloj priči i pijetla, pogotovo ako želiš jaja? Odgovor otkrij klikom na link: https://zoona.hr/domacezivotinje/pijetao-vidovita-ptica-koja-teoretski-ne-treba-za-dobivanje-jaja/ .

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Pas se ponaša ludo poslije kupanja

Pas se ponaša ludo poslije kupanja? Ma to je normalno!

psi i plivanje

Psi i plivanje – sezona je počela