u , ,

Volim!Volim! Kul KulKul Kul

Lajmska bolest – imaju je životinje i ljudi

Ovu bolest mogu imati ljudi, ali i mnoge vrste divljih životinja, konji, mačke i psi. Ime je dobila po mjestu Lyme/Connecticut (SAD) gdje je prvi put prepoznata, a danas je proširena po cijelome svijetu. Uzrokovana je čestom vrstom šumskog krpelja (Ixodes ricinus), točnije spiralnom bakterijom Borrelia burgdorferi.

Uzročnik lajmske bolesti

Uzročnik ove bolesti je šumski krpelj koji živi u raslinju, možemo ga naći na rubnim dijelovima šuma ili čak u vrtovima. Hrani se krvlju i ovisno o fazi razvoja napada životinje. Kao ličinka napada male životinje poput gmazova i glodavaca, a kako raste napada veće sisavce i samog čovjeka. Ženka šumskog krpelja polaže jaja na skrovitom mjestu koja nakon razvoja u stadij nimfe odmah napadaju i traže krv. Razvitkom se nimfa finalno pretvara u krpelja koji vrlo lako pronalazi svoju žrtvu.

Simptomi lajmske bolesti kod životinja

Veliki je problem to što inkubacija kod pasa traje čak pet mjeseci, a simptome je vrlo teško uočiti. I kod pasa i kod mačaka simptomi su gubitak teka, temperatura, brzo umaranje i otečeni zglobovi. Kada bolest postane kronična vrlo je opasna i može uzrokovati zatajenje bubrega, srčane smetnje i živčane poremećaje. Najugroženiji su psi koji borave puno u prirodi, poput lovačkih.

vađenje krpelja

Terapija i liječenje lajmske bolesti kod životinja

Bolest se u može liječiti posebnim antibiotikom, a liječenje je najuspješnije kod ranog otkrivanja bolesti. Tada se poboljšanje na kućnom ljubimcu može vidjeti već nakon nekoliko dana.

Vlasnici trebaju biti na oprezu u proljeće, kada je najezda krpelja velika. Ljubimca treba tretirati odgovarajućim proizvodima protiv krpelja i obavezno cijepiti pse koji su učestalo izloženi njihovim napadima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

newfounlander

Biraj: Koji pas je veći kuler?

pranje zubi kod pasa

Zašto i kako psu prati zube