u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Papiga kao ljubimac – može biti fina dama ili bezobrazna brbljavica

Papiga je jedna od najomiljenih kućnih ljubimaca i najpoznatijih ptica na svijetu, a najviše ih se cijeni zbog njihove sposobnosti da oponašaju ljudski glas. Najsmješnija je situacija u kojoj za nama ponavljaju prostote.

Bilo da razmišljaš o jednoj pristojnoj papigici ili namjeravaš odgojiti stand up komičarku, moraš znati u što se upuštaš.

S čime se hrani papiga

Papige se moraju hraniti svakoga dana i moraju uvijek imati dovoljno svježe vode. U prehranu se svakako mora uključiti svježe voće i povrće koje naprosto obožava. Mnoge vrste hrane koje jedu ljudi također mogu konzumirati papige, stoga je nemoj hraniti isključivo kupovnom hranom.

Vrste papiga

Vrste koje najčešće držimo kao kućne ljubimce možemo okvirno podijeliti prema veličini ptice:

Velike vrste: amazona, žako, kakadu, edel, ara

Srednje velike vrste: rozela, mala aleksandra, penant

Male papige: tigrica, rozenkolis i nimfa.

Tigrice, nimfe i rozenkolisi su najpopularnije vrste i najčešće se drže kao kućni ljubimci. Osim papiga, kod nas su jako popularne i zebe.

Kavez za papigu

Papigici je potreban kavez u kojem može raširiti krila u barem dva smjera bez da dodiruje rešetke kaveza. U krletku treba staviti igračke, tri grane, jednu hranilicu i pojilicu. Hranu u hranilicama treba provjeravati svakodnevno i maknuti sve prazne ljuskice. Vodu u pojilici treba svakodnevno mijenjati, bez obzira je li papiga sve popila.

Krletka ne smije stajati na propuhu, papige su izrazito osjetljive na njega, a od prehlade mogu i uginuti u vrlo kratkom roku.

Da bi ostala zdrava, papiga osim kvalitetne prehrane treba i redovno letjeti slobodna po sobi, minimalno tri sata dnevno. Svako puštanje iz kaveza zahtjeva oprez. Prije puštanja iz kaveza, provjeri sva vrata i prozore.

Koliko žive papige

Papige žive dugo! Mogu živjeti i više od 30 godina, stoga ih ne smijemo držati isključivo u kavezu. One traže interakciju s vlasnikom te emocionalno i fizički propadaju ukoliko ih se ne trenira i ne komunicira s njima. Možeš ih naučiti raznim trikovima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

afrički patuljasti jež

Afrički patuljasti jež – celebrity s pokrićem

Lajmska bolest

Lajmska bolest – imaju je životinje i ljudi