u

Gouldova amadina – najljepša zeba kao kućni ljubimac

Želiš ptičicu za svog kućnog ljubimca? Imaj na umu kako Gouldova amadina nije ptica koju ćeš moći dirati ili nositi uokolo, ali ako kupiš par (što je najbolji izbor), uživat ćeš u njihovim jedinstvenim bojama i prekrasnom pjevu.

Karakteristike vrste

Ime ove vrste ptice datira iz 1841. godine, kada ju je ornitolog John Gould nazvao prema svojoj ženi Elizabeth Gould. Proglasio je ovu vrstu najljepšom zebom na svijetu (baš romantično, zar ne?).

Ova ptica potječe iz Australije i karakteristična je po prekrasnim živim bojama perja. U Europu su došle 1960.-ih godina, a danas ih u prirodi ima tek oko 2.500 jedinki.

gouldova amadina

Dodatak imenu dobivaju prema boji glave, a u uzgoju te njihove boje dolaze puno više do izražaja nego u prirodi. Ako nisu uzgojene, najčešće imaju crne glave.

Inače, ovo je ptica koja ne pjeva puno i s njom treba jako nježno postupati. Najbolje bi bilo da je se ne dira, a jako je osjetljiva na temperaturu, propuh i mora je se redovito hraniti.

Vole raširiti svoja krila i letjeti, tako da ih se treba redovito puštati izvan kaveza.

Gouldova amadina kao kućni ljubimac

Ova vrsta zebe ima najviše 14 cm, stoga treba kavez minimalnih dimenzija 60x40x40 cm.

Krletka ne smije biti na direktnom izvoru svjetlosti, ali treba imati svjetla. Nikako ne smije biti na propuhu, već na mirnom, tihom i suhom mjestu. Ova vrsta ne podnosi vlagu.

Treba uvijek imati svježe vode i hrane. Dobro bi bilo da ima poslastice, igračke i kadicu za kupanje. Obavezno nabavi sipinu kosti i pijesak za ptice.

Kada ptica tek dođe u dom, najbolje je ne dirati je nekoliko dana. Tek kada se umiri i privikne na novo životno okruženje, nagradi je komadom jabuke, banane, mrkve ili špinata.

Ove ptice nikada ne smiju biti gladne, a ako su zadovoljne, mogu živjeti i do 9 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

weddellov tuljan

Weddellov tuljan – pjeva 45 minuta pod vodom

aoshima

VIDEO: Aoshima – otok na kojem vladaju mačke