u

Ptica trkačica – toliko brza da može uloviti zmiju

Ptica trkačica je uz Tweetyja (kod nas znanog kao Čiči koji zeza mačka Silvestera) definitivno najdraži ptičji lik iz crtića. Obje ptice su baš zeznute, ptica trkačica isto uvijek nadmudri svog neprijatelja (samo što je njen nemesis kojot).

Ptica trkačica – karakteristike

Inače je prava ptica trkačica primjerak iz porodice kukavica, velika oko 50 cm od kljuna do repa i teška oko pola kile. Ima smeđe – bijelo perje i prepoznatljivu pankersku zurku.

ptica trkačica

Ima dugačak rep na kojem se ističu tri velika bijela pera te duge noge. Glasa se kao golubica i brzo zvekeće svojim kljunom.

Iako može letjeti, ptica trkačica više voli trčati. Može potegnuti i do 30km/h te joj više paše sprint zbog toga što joj mala krila ne mogu dugo izdržati.

Lete zapravo samo kad bježe od neprijatelja, a i to najčešće kada brišu nizbrdo.

Jedna su od rijetkih vrsta koja može uloviti zmiju – jednostavno je dohvate za rep i vrte sa zmijom dok je ne dokrajče. Uz zmije vole i druge ptice, škorpione, kukce i glodavce.

U ljubavi nisu toliko opake, vole jednog partnera cijeli život. Zajedno rade svoje gnijezdo od svega što pronađu (zmijska koža, grančice,…) i zajedno leže na jajima. Pošto ženki tijekom noći opadne temperatura tijela, mužjak je noću zadužen za grijanje potomaka.

Ženka nese 3-10 jaja, kojima treba oko 20 dana da se izlegu. Nakon toga oba roditelja skrbe o ptićima oko mjesec dana.

Ovu vrstu možeš pronaći u SAD-u i Meksiku, životni vijek im je oko 8 godina.

Za kraj se vraćamo na početak, na pticu trkačicu iz crtića i kojota. Znaš li da je on čak jednom i ulovi? Evo videa da se uvjeriš:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

perzijska mačka

Perzijska mačka – kraljica u svijetu mjaukalica

dabar

Da bar nam je biti kao dabar