u

Kraljevski škorpion- ljubimac samo za gledanje

Kraljevski škorpion je tih i čist kućni ljubimac s kojim je vrlo lako rukovati. Zahtijevaju tvoju posvećenost neki dulji vremenski period, ali ako voliš insekte i paučnjake – škorpioni će ti biti totalno fora.

Kraljevski škorpion

Ovo je najveća vrsta škorpiona koja postoji, ima impresivan izgled zbog svoje crne boje i zbilja velikih kliješta. Dobar je kućni ljubimac i najčešće se preporučuje za držanje u terariju, ali definitivno nisu za diranje, nego samo za gledanje.

Nisu opasni kao neki drugi škorpioni, ako te upikne boljet će kao ubod pčele. I njegov otrov je jednako opasan, dakle samo ako dobiješ neku alergijsku reakciju.

Inače je dosta mirna životinja i nije niti malo napadački nastrojen. Piknut će samo ako se boji ili osjeća ugroženo.

kraljevski škorpion

Upute za držanje u terariju

Ova vrsta inače živi u Africi, u vrućim i vlažnim uvjetima. Kao i svi škorpioni, i ovi su noćne životinje. Imajući to na umu, slijede savjeti za opremanje terarija za tvog škorpionca.

Najbolje je da terarij bude od stakla, a preporučene dimenzije su: 40 x 30 x 25 centimetara. Ne treba imati baš prevelik terarij, jer će škorpion teže u njemu uloviti svoj obrok.

Možeš ti imati i više komada škorpiona, ali ćeš onda sigurno trebati veći terarij. Važno je da škorpion ima svoje mjesto za skrivanje, a ako imaš više škorpiona, pobrini se za to da ima par rupa za skrivanje viška. Ukoliko vidiš da se ne ponašaju prijateljski jedni prema drugima, bit će ih potrebno razdvojiti.

Podloga mora biti duboka, bez obzira za koju vrstu se odlučuješ. Ako će tvoj terarij biti u šumskom stilu, onda možeš upotrijebiti zemlju za cvijeće, treset ili komadiće drveta. Ukoliko će tvoj kraljevski škorpion živjeti u pustinji, onda će podloga biti pijesak.

Za sve stvari koje se pozicioniraju u terarij, obavezno imaj na umu da moraju biti sterilizirane.

U terariju obavezno treba biti plitka posuda za vodu, a po želji ga dodatno možeš ukrasiti komadima kore ili kamenjem. Nemoj se začuditi ukoliko škorpion sam sebi preuredi terarij, to je sasvim normalno. Možete zajedno gledati Mirjanu Mikulec, ali nemoj mu se miješati u dizajn. Kažu stručnjaci da mu to čini stres i da može uginuti.

Temperatura se treba održavati izmedu 25 i 30 stupnjeva Celzijevih, a terarij treba biti vlažan i poklopljen s nečime što ima rupe za ventilaciju. Pleksi će biti sasvim ok.

Grijač može biti na dnu terarija, ali samo ako ima dovoljno negrijanog poda, dakle da se škorpion ima negdje za skloniti kada mu postane previše toplo. Možda je lakše onda kupiti onaj grijač koji se lijepi na staklo.

Kraljevski škorpion – prehrana

U prirodi škorpioni jedu insekte, pauke, ali i male guštere. Škorpioni vole papati, ali opet mogu preživjeti i dulji vremenski period bez klope. Odlična klopa za njih su cvrčci (pojede ih 3-6 komada tjedno) i žohari. Treba ih hraniti svaki drugi dan i to noću. Znaš da su noćne životinje i zgodno je da jedu onako kako odgovara njihovoj vrsti i navikama.

Zdravlje

Kraljevski škorpioni najčešće imaju problema s dehidracijom. Čim vidiš da se čudno ponaša i letargično leluja uokolo, znači da je žedan.

Osim toga su zdrava vrsta i žive od 6 do 8 godina.

Ukoliko voliš teraristiku i neobične životinje, samo klikni na link.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

VIDEO: Majmuni se majmuniraju

pomeranac

Pomeranac – popularno malo čudo puno energije