u

SuperSuper Volim!Volim!

Pomeranac – popularno malo čudo puno energije

Vidiš psa koji ima glavicu kao lisica, oblak pufastog krzna, lajav je i iako ima 2 kile – misli da je najveći pas na svijetu. Da, to je pomeranac.

Pomeranac

… ili njemački patuljasti špic je najmanji član iz obitelji špiceva (u koje spadaju samojedi i aljaški malamuti, čist da znaš) i ime su dobili po pokrajini Pomeraniji u Njemačkoj iz koje potječu.

Pomeranac je sladak, flafast i vrlo nabrijan pesek. Jako je pametan i lojalan svojoj obitelji. Također je i tvrdoglav, a to što je beskrajno simpa mu samo ide na ruku, pa se često ponaša razmaženo.

Misli da je ogroman i opasan pas i postavlja se na velike pse pod normalno. Ukoliko je socijaliziran s njima od šteneće dobi, onda će ih dobro prihvaćati.

Karakteristike izgleda i ponašanja

Pomeranac ima tijelo nalik na lisičje, a glava mu je miks mede i lije. Mužjaci u odrasloj dobi imaju od 1,8-2kg, a ženke su nešto teže od 2-2,5kg. Visine su oko 20 cm.

Dolaze u više boja: crvenoj, narančastoj, bijeloj i krem, smeđoj i crnoj. Imaju dva sloja krzna koje je posebno bogato oko vrata i na prsima.

pomeranac

Krzno treba redovito češljati i održavati, a sve što trebaš znati o toj temi pronađi na našem specijalu. Pomeranci se moraju češljati najmanje dva puta tjedno, jer se tako prirodna ulja s njihove kože prenose po dlaci, koža ostaje zdrava, a samo krzno se ne petlja.

Inače su pomeranci glasni psi i dobri čuvari. Ne znaju prestati lajati, tako da je izrazito važno da ih to naučiš dok su još štenci. Inače ćeš imati psa koji neprestano laje i nepreglednu zalihu čepića za uši.

Odlični su za držanje u stanu, pošto ne trebaju puno šetnje. Kada ste vani, jako moraš paziti na vlagu u zraku i vrućinu. Ukoliko je ta kombinacija teško podnošljiva, pomerenac može dobiti srčani.

Samo da znaš da su odlični i za učenje raznih trikova, ali treba imati strpljenja i biti uporan.

Nisu baš dobri za skroz male klince koji takve pse mogu nehotice ozlijediti, ali su super kao terapijski psi za starije osobe.

Zdravlje pasmine

Pomeranci su generalno zdrava pasmina, ali i oni imaju svoje bolesti. Jako je važno gdje nabavljaš svog psa, a ako tražiš pouzdanog uzgajivača – mi smo pronašli super web stranicu gdje su ful popularni.

Pomeranci znaju imati problema s alergijama, epilepsijom, imaju problema s očima, displazijom kukova i zubićima.

Najbolje je da ih hraniš kvalitetnom hranom dva puta dnevno, a količine će ti najbolje odrediti veterinar.

FUN FACT:

Pomerance nazivaju i imenom Boo. To je bio najpoznatiji pomeranac na svijetu, velika zvijezda na društvenim mrežama. Na Fejsu je sve do prošle godine imao 16 milijuna pratitelja, ali je nažalost uginuo.

pomeranac

Znaš li da postoji i vrlo popularna pasmina koja je miks haskija i pomeranca? Ako voliš pomerance, sigurno ćeš voljeti i pomskyje. Taj mix pasmina je najčešće rezultira vrlo malim pesekima jer prevlada gen pomeranca. Sve ostale karakteristike ovise od psa do psa. Ne može se reći kakve točno karakteristike bi ljubimac ova pasmine imao (je li više haski ili špic po ponašanju), pošto je vrsta umjetno stvorena od strane čovjeka, ali izgledaju stvarno posebno.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kraljevski škorpion

Kraljevski škorpion- ljubimac samo za gledanje

istarska koza

Istarska koza – naša ugrožena autohtona pasmina