u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

TOP LISTA: Najveće pasmine pasa na svijetu

Okej, znamo da je chihuahua najmanji pas, ali tko je najveći? Pogledaj listu koja okuplja najveće pasmine na svijetu, prave pseće divove. Fora je to što su ti veliki psi najčešće totalne maze.

10. Francuski mastif

Ova pasmina poznatija je pod nazivom bordoška doga. Riječ je o pasmini francuskog porijekla, čiji muški primjerci teže oko 65 kilograma. Prosječna visina je oko 67 centimetara. Ovi psi žive maksimalno 8 godina, što je čest slučaj s velikim pasminama.

najveće pasmine

9. Anatolski pastirski pas

Ova vrsta živi dvostruko duže od bordoške doge, oko 15 godina. Inače, anatolski pastirski pas potječe iz Turske. To su izrazito hrabri i samouvjereni psi, koji mogu narasti do 80 centimetara i težiti oko 65 kilograma.

najveće pasmine

8. Newfoundland pas

Ova prekrasna dlakava mrcina živi jako malo, samo osam godina. Iako ima 75 centimetara i 70 kilograma, ova vrsta je izrazito nježna, psi su skroz dobroćudni i lako ih je trenirati.

Jako vole svoju obitelj, tako da nije čudno da je Nana, pas od obitelji Darling iz Petra Pana, upravo veliki i brižni newfounlander (mislimo na originalnu priču, ne na Disneyjev crtić).

najveće pasmine

7. Napuljski mastif

Ovaj talijanski ljepotan odličan je pas čuvar, pošto izgleda zaista zastrašujuće. Jako su pametni, samostalni i prave nindže (nevjerojatno su tihi). Imaju oko 70 kilograma i 77 centimetara.

najveće pasmine

6. Leonberger

Leonberger je divovska i veoma stara pasmina. Ime pasmine sastoji se od imena grada Leonberg u pokrajini Baden-Württemberg u Njemačkoj. Legenda govori da je Leonberger ciljano uzgajan i paren kako bi što više nalikovao na lava koji je na grbu grada. To je jedan poslušan, neustrašiv, odan i prilagodljiv pas prepun ljubavi. Imaju oko 80 centimetara i 75 kilograma.

najveće pasmine

5. Irski vučji hrt

Nema iznenađenja: ovo je pasmina iz Irske koja se koristila za lov na velike životinje, ponajviše na vukove. Iako izgledaju malo zastrašujuće na svojim dugim nogama, zapravo su dobri obiteljski psi. Te njihove duge noge ih podignu do nekih 80 centimetara, a vidiš da su nekakvi žgoljavci, imaju oko 55 kila. Irski vučji hrt se smatra najvišom pasminom pasa na svijetu, ali i jednim od najlošijih čuvara. Ukoliko stranac uđe u dvorište, hrt ga neće niti pogledati.

najveće pasmine na svijetu

4. Njemačka doga

Jep, to je Scooby-Doo i ima sve osobine koje vidiš u crtiću. Njemačka doga je skroz prijateljski nastrojen pas, samouvjeren, nježan i pun ljubavi. Mužjaci imaju oko 86 centimetara, a teže čak i do 90 kilograma. Ova pasmina će najviše uživati u tome da sjedi u tvom krilu. Da, stvarno je tako. Doga uopće ne razumije koliko je velika i smatra se taman toliko malom da stane u tvoje krilo.

najveće pasmine

3. Engleski mastif

Ova mrga je zapravo jedan predivan, nježan i dobar pas. Prava maza u 100 kilograma i 90 centimetara. Vjeruje se da ova pasmina potječe iz Engleske, a nastala je negdje u Srednjem vijeku. Koristili su se za borbe, koje su zabranjene od 19. stoljeća.

najveće pasmine pasa

2. Kavkaski ovčar

Ova pasmina izrazito je popularna u regiji po kojoj je dobio ime. Ondje je stoljećima služio kao ovčarski pas i pas za borbe. Neustrašiv je i prilagođen hladnim vremenskim uvjetima, ali je jako dominantan i ne voli baš konkurenciju. Realno, konkurenciji ne bi bilo lako protiv 100 kila i nešto manje od jednog metra visine.

najveće pasmine pasa

1. Pobjednik kategorije najveće pasmine pasa: bernardinac

Ovu pasminu znaš iz filmova Beethoven 1, 2, 3 i 4. Za one koji nisu pogledali dalje od prvog dijela, neka znaju da nisu ništa puno pogriješili. Uglavnom, vratimo se na temu.

Bernardinac je pasmina koja se prvi puta spominje u 17. stoljeću. Javlja se još i pod imenima Saint Bernard dog, Sveti psi, Alpski mastiff pas, Bernhardinerand i pas Barry.  Visine su do 90 centimetara i imaju do 120 kilograma.

najveće pasmine

Sviđa ti se ovaj popis predivnih dlakavih divova? Baci oko na posve suprotnu top listu i provjeri koje su to najmanje pasmine pasa na svijetu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

nagradni natječaj

NAGRADNI NATJEČAJ: Biramo naj pesonju i dostavljamo mu hranu(Otvoreno)

krtice

Krtice: fora činjenice o ovim životinjama