u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Krtice: fora činjenice o ovim životinjama

Prvo što ćemo ti otkriti je to da krtice uopće nisu slijepe. Žive posvuda na našem planetu, najviše u zemlji ispod vrtova. Ispod površine im je najbolje, a totalno su kul životinjice.

Izgled krtice

Ovi sisavci imaju dlakavo tijelo i ćelavu njuškicu. Na licu se vide male oči, ali im se ne vide uši. U prosijeku narastu do oko 15 centimetara, a repić im je dug do najviše 4 centimetra.

Gdje žive

Svugdje osim na Antarktici i Južnoj Americi. Naseljavaju livade, vrtove, parkove u urbanim područjima, svugdje gdje mogu kopati svoje tunele ispod zemlje.

Tuneli koje krtice kopaju nisu samo podzemne ceste. Krtice u njima žive i imaju posebne prostorije za spavanje ili prostorije gdje imaju bebače. Čak imaju i kuhinje, koje malo zvuče kao horor priče. Uglavnom, u tim kuhinjama drže crve kojima su odgrizle glave, pa oni ne mogu zbrisati. U jednoj takvoj kuhinji su jednom našli više od 400 crvi. To je neka serijska ubojica krtica.

Iako se misli da krtice jedu korijenje, to nije istina. Jedini problem koje one rade jesu one nakupine zemlje koje nastanu kada iskopaju tunel na površinu.

krtice

Kako žive krtice

Ove životinje su zapravo samotnjaci i uglavnom tijekom dana kopaju tunele i jedu hranu koju pri tome nađu (crve i larve).

Kada mužjak traži ženku, onda širi teritorij i kopa više da bi naišao na nju. Kad obave ono što trebaju, naprave prostoriju u kojoj će dobiti bebače.

Mama krtica rađa maksimalno 4 bebača, a malci na svijet dolaze ćelavi. Dlaku dobivaju tek nakon 14 dana. Sa 6 tjedana starosti napuštaju svoj dom.

Životni vijek ove životinje je oko 3 godine. Prirodni neprijatelji su im lasice, tvorovi, zmije i sove.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

najveće pasmine pasa

TOP LISTA: Najveće pasmine pasa na svijetu

jastreb

Jastreb: tihi ubojica iz zraka