u

Ajde reci: Xoloitzcuintle! To ti je Meksički bezdlaki pas

Xoloitzcuinte pas, odnosno meksički bezdlaki pas, rijetka je antička pasmina porijeklom iz Meksika, a potječe još od doba Astečkog carstva. Izgledom su zaista posebni i privlače poglede, ali njihova karizma je ono što ih razlikuje od svih drugih pasa. Tko ih je vidio uživo, zna o čemu pričamo.

Meksički bezdlaki pas – povijest pasmine

Ova je pasmina originalno ime dobila po astečkom božanstvu Xolotl, Bogu vatre i vodiču mrtvih na njihovo putovanje u zagrobni život. Riječ “itzcuintli“ je zapravo astečka riječ za psa. Nema šanse da to izgovoriš brzo deset puta bez greške.

Uglavnom, ove pse se usko vezalo uz misticizam, a nekada se vjerovalo da su čudotvorni i da imaju iscjeliteljske moći. Za Xoloitzcuintle pse se još prije 3.500 godina vjerovalo da pomažu mrtvima prijeći na drugi svijet i da plaše zle duhove.

Za Asteke su ovi psi bili sveti, a danas imaju status nacionalnog blaga Meksika.

Karakteristike izgleda pasmine

Xoloitzcuintle psi dolaze u tri veličine: minijaturni (toy), mali i standardni.

Minijaturni Xoloitzcuintle psi dosežu visinu do maksimalno 35 cm i 7 kilograma. Mala verzija doseže visinu do maksimalno 45 cm i 13,5 kilograma, a standardna do 58 cm i 25 kilograma. 

Meksički bezdlaki pas

Većina Xoloitzcuintle pasa ima glatko tijelo, a jedna trećina peseka se zapravo rađa s dlakom. Ukoliko ima dlaku, ona je kratka i vrlo laka za održavanje. Može biti crna, sivkasta, crvena, boja jetre ili brončana.

Verzija bez dlake zahtijeva puno više njege i pažnje. Njihova koža je izložena negativnim vanjskim utjecajima (primjerice sunce ili hladnoća), pa psa treba redovito mazati kremom za sunčanje i hidratizirati je. Naravno, kada je hladno, jako je važno da psu obučeš kaputić.

Što se ostale pseće higijene tiče, tu se po ničemu ne izdvaja od prosjeka.

Karakteristike ponašanja pasmine

Meksički bezdlaki pas je jedno osjetljivo, jako pametno i beskrajno privrženo biće. Bit će mu dovoljne tri umjerene šetnje dnevno i da se povremeno dobro istrči.

To je pas koji ima jednog gazdu i za njega bi dao život. Mrzi svađu, povišene tonove ili zvukove. Jako je zaštitnički nastrojen prema svom domu i članovima obitelji. Lajat će do besvijesti ako ga se ne oduči od toga.

U šetnji mogu osjetiti nagon za lovom, pa mogu potrčati za kakvom pticom. Najvažnije je da je tvoj pas uvijek na povodcu.

Preporučujemo ovu pasminu iskusnim vlasnicima koji znaju davati naredbe. U tom slučaju ćete živjeti zajedno i sretno i do 18 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Koliko dugo štene mora ostati s mamom

Koliko dugo štene mora ostati s mamom

zašto kućni ljubimci ne vole kišu

Zašto kućni ljubimci ne vole kišu?