u

SuperSuper

Pseća higijena – kako održavati oči, uši, zube, šape i nokte

Između profesionalnih tretmana, svaki vlasnik mora i kod kuće održavati higijenu svog ljubimca. Pribor za higijenu koji svaki vlasnik mora imati uključuje ručnike, vlažne maramice, četke i češljeve prilagođene tipu dlake psa, četkicu za zube i melem za šape, šampon i regenerator za dlaku. Saznaj kako njegovati posebno osjetljive dijelove svog ljubimca, a donosimo i preporuke profesionalaca.

Kako očistiti oči psa

Zdrave oči su bistre, sjajne i imaju simetrične zjenice. Držanje oka zatvorenim često signalizira problem, kao i pojavljivanje iscjedka ili crvenila. Ukoliko primijetiš bilo kakve promjene na oku, što prije odvedi svog kućnog ljubimca kod veterinara. Problemi s očima mogu se vrlo brzo pogoršati. Dlake oko očiju koje smetaju vidu treba redovito podrezivati.

Iz Chop Chop studia preporučuju pružanje svakodnevne pažnje očima, a način na koji ćeš čistiti oči svog psa kod kuće ovisit će o pasmini, zdravlju samog oka i količini dlake oko očiju. Potraži profesionalan savjet prilagođen tvom ljubimcu.

Kako njegovati uši psa

Obavezno potraži pomoć veterinara ukoliko pas ​​trese glavom, ima iscjedak iz uha, grebe uši, trlja uši o pod ili namještaj, ukoliko uočiš crvenilo / oticanje oko otvora uha ili neugodan miris.

Veterinari obično obavljaju rutinsku provjeru uha prilikom godišnjih zdravstvenih pregleda. Ukoliko prepoznaju problem, mogu propisati lijekove za liječenje uha ili sredstvo za čišćenje uha.

Jednom tjedno provjeri uši svog ljubimca i ukoliko je potrebno upotrijebi pamučnu krpicu omotanu oko kažiprsta, nježno obriši vidljivi dio ušnog kanala psa i vanjsko uho. Na kraju čišćenja jednog uha nagradi psa poslasticom, a zatim ponovi ove korake za drugo uho.

Pranje zubi kod pasa

Vlasnik svom psu mora svakodnevno osigurati siguran predmet za žvakanje. Žvakanje je za pse osnovna potreba i prirodno ponašanje. Žvakanje također pomaže za zdrave zube i desni. Predmeti za žvakanje uključuju specijalizirane igračke za žvakanje i zubne žvake. Također možeš ponuditi sirovu mesnatu kost jednom ili dva puta tjedno, ali to moraš provjeriti sa veterinarom. Sve ovisi o pasmini tvog ljubimca i o njemu samome.

Iz Chop Chop studia upozoravaju kako bi za dobru higijenu usne šupljine i zubiju bilo dobro četkati zube svaki dan, no većina vlasnika ne opere zube svom psu niti jednom u životu, stoga dolazi do teških oboljenja i vrlo neugodnog zadaha.

čišćenje zubiju

Kako njegovati šape

Šape svog psa moraš održavati zdravima. Prati kako tvoj pas hoda i šepa li. Redovito provjeravaj meke jastučiće capa i između njih, kako bi se na vrijeme uočile rane ili infekcije. Kod pasa koji imaju dlaku između capa, često se zavuku krhotine ili sjemenke raznih biljaka. Dlaku treba redovito održavati, a strane predmete na vrijeme otkloniti iz capa.

Dolazi zima i sve padaline vezane uz hladnije vrijeme. Mare Tomčić, vlasnica Chop Chop grooming studia preporučuje vlasnicima da prilikom svakog izlaska iz kuće pseće šapice njeguju melemom prilagođenim za zaštitu mekuši, a također je potrebno isprati šape nakon šetnje kako bi se odstranili ostaci soli. Na kraju je potrebno ponovo nanijeti tanki sloj zaštitnog melema.

Kako njegovati nokte psa

Pseći nokti trebaju biti kraćeni prema potrebi i to obično ovisi o svakom pojedinom psu. U osnovi, ako nokti postanu predugi, mogu se obrezati. Uvijek odreži samo malu količinu s vrha. Razgovaraj s veterinarom o obrezivanju noktiju ili profesionalcem u grooming studiju. Oni ti mogu pokazati kako to sigurno raditi, koja je duljina prikladna i koju vrstu škara koristiti.

Vrlo je važno ne podrezati prekratko, jer to može uzrokovati krvarenje i bol. Adekvatna svakodnevna šetnja trebala bi pomoći održavanju noktiju u dobrom stanju i u dobroj duljini, jer se nokti prirodno istroše prilikom hodanja. Međutim, nokte koji ne dodiruju površinu zemlje poput noktiju “palčeva” koji se nalaze na višoj poziciji na nogama, možda će trebati povremeno obrezati kako se ne bi predugo udubili, savijali i zarastali u kožu.

Na noktima koji su prozirni obično se može vidjeti ružičasto područje, tamo gdje teče krvna žila. Prilikom obrezivanja vrhova noktiju važno je držati se podalje od krvne žile, ako je krvna žila prerezana, tada će pas krvariti i osjetiti bol. Za neprozirne tamne nokte može biti teže prepoznati gdje se nalazi krvna žila, stoga potraži profesionalni savjet.

Pošto neiskusni vlasnici vrlo često pogriješe, u Chop Chop studiu ne preporučuju rezanje noktiju kod kuće jer je vrlo lako ozljediti živac koji se nalazi u noktu psa i na taj način ozlijediti psa. Sve to može rezultirati traumom za čitav život. Najčešće je dovoljno rezati nokte na redovitim tretmanima u salonu.

Bilo bi baš super da tvoj ljubimac dođe u ruke profesionalaca i isproba grooming tretman na svojoj dlaci, zar ne? Sudjeluj u nagradnom natječaju, objavi fotku svog ljubimca i pobrini se da dobije najviše glasova za ljubimca mjeseca. Sve o nagradnom natječaju za psa mjeseca potraži na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

razlozi zasto imati psa

SPECIJAL: Njega psa – kako pravilno njegovati svog najboljeg prijatelja

bigl

Leksikon pasmina: Bigl (Beagle), najpoznatiji pas iz stripa