u

Kul KulKul Kul

Grooming tretman – vodič za neznalice

Grooming tretman je vrlo važan dio dobrobiti i zdravlja psa, što može poboljšati njegovu kvalitetu života. Koliko često tvoj pas treba grooming tretman (uz redovito održavanje i kod kuće) ovisi o njegovoj pasmini, dobi i zdravlju. Redovito održavanje doprinosi zdravlju i sreći tvog psa. Ove činjenice istaknula je Mare Tomčić, vlasnica Chop Chop grooming studia, otkrivši nam sve detalje tretmana i trikove za vlasnike četveronožnih dlakavaca.

Kojim pasminama je potreban grooming

Svim pasminama je neophodan grooming, a učestalost odlaska u salon na tretmane ovisi o pasmini. Tretman svake pasmine izgleda potpuno drugačije, neke pasmine imaju potrebu za tretmanom protiv linjanja, dok kod drugih pasmina tretmanima spriječavamo zapetljavanje dlake, a šišanjem po standardu pasmine ili po želji vlasnika održavamo zdravlje i ljepotu krzna psa. Dakle, prije tretmana važno je posavjetovati se sa groomerom svog ljubimca.

Što pas dobiva u grooming tretmanu

Većina tretmana započinje izlinjavanjem dlake ili rasčešljavanjem prije samog kupanja koje vrlo često uključuje opuštajuću masažu kako bi pas maksimalno uživao u tretmanu i opustio se za slijedeće korake koji uključuju; masku za obnovu dlake, ispuhivanje i feniranje, šišanje prilagođeno pasmini, higijenu genitalnog područja i očiju, rezanje i rašpanje noktiju, higijenu ušiju, četkanje zubiju za svježiji dah, njegu šapa melemom i parfem za dugotrajniji svježi miris psa.

Što groomer upotrebljava od svog alata pri tretmanu

Profesionalna oprema je neophodna za učinkovit i kvalitetan grooming tretman. Od profesionalnih električnih stolova, kade, ispuhivača i fenova preko različitih četki, češljeva, škara, kliješta za nokte, kozmetike za higijenu, šampona i različitih vrsta regeneratora.

Je li grooming tretman siguran za ljubimca

Ukoliko je pas navikao na tretman, a groomer je licenciran za obavljanje ovog posla rizik od ozljede psa je sveden na minimum. Uvijek stavljamo naglasak na pseće zdravlje i ugodu tijekom tretmana ispred estetike – ističu u Chop Chop studiu, napominjući kako kod neodržavanih pasa raspetljavanje dlake može biti bolno i stresno za psa, a s obzirom da je njihova koža već nadražena postoji veća mogućnost iritacija i ozljeda prilikom tretmana. Takve situacije u grooming studiju izbjegavaju i u suradnji sa vlasnikom dogovaraju postepeno obnavljenje dlake i dugoročni cilj.

 

Prije samog tretmana vlasnik je dužan upozoriti groomera ukoliko je pas ikada ugrizao čovjeka, drugog psa ili ako pokazuje bilo kakav oblik agresije prilikom nekih određenih postupaka tretmana. U tim slučajevima moguće je korištenje brnjice kako bi se zaštitili od ugriza psa, no većina pasa s vremenom jako dobro podnosi sve dijelove tretmana ukoliko ih se od šteneće dobi navikava na dolaske u salon.

Kako pripremiti psa za grooming tretman

Vlasnik je dužan prošetati psa prije tretmana kako bi pas obavio nuždu, također je potrebno redovito cijepiti psa i uredno čistiti od unutarnjih i vanjskih parazita.

Može li svaki pas ići na tretman, neovisno o starosti

Profesionalni grooming tretman ne smije prouzročiti nepotreban stres starijem psu, a biti će izveden samo onaj dio grooming tretmana koji stariji pas može podnijeti.

Provjerili smo i koliko su domaći vlasnici pasa kreativni kod izbora finalnog izgleda svog ljubimca i prate li svjetske trendove. U Chop Chop studiu u zadnje vrijeme sve češće se susreću sa kreativnim izborom frizura zbog utjecaja Instagrama i ostalih medija koji prenose svjetske trendove u groomingu, no u Hrvatskoj je još uvijek potrebno staviti glavni naglasak na pseće zdravlje i higijenu o kojoj treba educirati vlasnike jer uostalom samo zdrav pas je sretan pas, a estetika i odabir frizure su mogući ukoliko redovito njegujemo dlaku našeg ljubimca.

Kako održavati dlaku psa kod kuće

Održavanje kod kuće ovisiti će o pasmini, no za svakog psa preporučuju određene četke/alate za lakše održavanje psa između tretmana, brigu o dlaci ili šapama tijekom izrazito vrelih ili hladnih mjeseci u godini, kao i pravilan odabir prehrane koja ima vrlo velik utjecaj na sveopće zdravlje psa pa tako i kvalitetu njegove dlake.

Najteži za uređivanje su neodržavani psi neovisno o pasmini ili pak psi koji su istraumatizirani lošim iskustvima kod veterinara ili u drugim salonima.

Bilo bi baš super da tvoj ljubimac isproba grooming tretman, zar ne? Sudjeluj u nagradnom natječaju, objavi fotku svog ljubimca i pobrini se da dobije najviše glasova za ljubimca mjeseca. Sve o nagradnom natječaju za psa mjeseca potraži na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

bigl

Leksikon pasmina: Bigl (Beagle), najpoznatiji pas iz stripa

kupanje psa

Kupanje psa – kako to obaviti bez stresa i bježanja iz kupaonice