u

Kupanje psa – kako to obaviti bez stresa i bježanja iz kupaonice

Kupanje psa važan je dio opće njege kućnog ljubimaca. Kod pasa sa zdravom kožom i zdravom dlakom, najčešći razlog kupanja je uklanjanje neugodnog mirisa ili zato što se na njegovoj dlaci nakupila nečistoća. Prednosti kupanja su ​​čišćenje kože i dlake, uklanjanje otpalih dlaka, čišćenje svega onoga što je pas nakupio ispod slojeva tijekom šetnje i ležanja posvuda te poboljšanje sjaja same dlake. Prema preporuci veterinara, za pse sa specifičnim kožnim stanjima kupanje može biti i dio njihovog liječenja.

Koliko često treba kupati psa

Učestalost kupanja psa se razlikuje između svakog pojedinog psa i njegovih specifičnih potreba. Pse zapravo treba kupati samo kad je to potrebno. Profesionalci poput Mare Tomčić, vlasnice Chop Chop grooming studia preporučuju kupanje svakih desetak dana, sa profesionalnom kozmetikom koja ima pH prilagođen koži i dlaci tvog psa.

Gdje okupati psa

Neke pse je najlakše okupati vani u dvorištu, osobito velike i srednje velike pse. Ovo može biti dobra opcija za pse koji pokušavaju iskočiti iz kade. Neki se vlasnici pri kupanju vani odlučuju za korištenje vrtnog crijeva pod niskim tlakom. Uvijek testiraj temperaturu vode u crijevu, jer ljeti voda isprva može biti prilično vruća. Ako vani nije dovoljno toplo, upotrijebi kante i izbjegavaj crijevo u kojem je hladna voda.

Za manje pse je dovoljna kada ili kadica za pse. Ukoliko kupaonica i kada stresiraju tvog ljubimca, pretvori kupanje u igru vani, ali samo ako nije previše hladno. Kada koristiš kadu, nikada ne ostavljaj svog psa bez nadzora. Nemoj puniti kadu, nego radije koristi glavu tuša. Obavezno ispitaj temperaturu vode koja mora biti ugodna i topla. Neka protok vode bude umjeren, a pas neka stoji na neklizajućoj prostirci kako ne bi došlo do klizanja i ozljeda. Ručnicima obloži pod u kupaonici kako se pri izlasku pas ne bi okliznuo, a dobro će ti doći i kod sušenja psa.

Svog ljubimca možeš odvesti na profesionalni tretman u kojem će pas dobiti cjelokupnu uslugu. Ona uključuje izlinjavanje dlake ili rasčešljavanje prije samog kupanja, opuštajuću masažu kako bi pas maksimalno uživao u tretmanu i opustio se, masku za obnovu dlake, ispuhivanje i feniranje, šišanje prilagođeno pasmini, higijenu genitalnog područja i očiju, rezanje i rašpanje noktiju, higijenu ušiju, četkanje zubiju za svježiji dah, njegu šapa melemom i parfem za dugotrajniji svježi miris psa. Više informacija o profesionalnom tretmanu pronađi na linku.

Kako pripremiti psa za kupanje

“Vrlo je važno da je dlaka raščešljana ili da je (ovisno o pasmini) napravljen kvalitetan tretman protiv linjanja. Ukoliko se ne radi na taj način, kupanje odumrle ili zapetljane dlake može rezultirati nastankom gljivica i vrlo neugodnih mirisa pa ćete imati psa koji je smrdljiviji nakon nego prije samog kupanja.” – kažu u Chop Chop studiu. Dakle, obavezno je dobro raspetljati dlaku psa.

U suštini je sam postupak kupanja psa sličan kao i kod ljudi, ali treba biti puno oprezniji i pripaziti da pas ne proguta šampon i da kozmetika ne uđe u uši ili oči ljubimca. Ukoliko ti je potrebna pomoć, ovaj salon nudi i individualne tečajeve koji omogućuju da vlasnik nauči sve o groomingu, čak i ukoliko nema predznanje u struci. Dovoljna je ljubav prema psima i želja za znanjem kako bi lako i efektivno održavali psa kod kuće.

Kupanje psa u koracima

  1. Raspetljavanje dlake – otpetljaj sve čvoriće i dobro počešljaj psa.
  2. Namakanje dlake – koristeći glavu tuša dobro namoči svog psa, sve do kože. Idi po redu od glave do repa.
  3. Izbjegavaj osjetljive dijelove tijela svog ljubimca poput glave i posebno ušiju. Zaštiti njegovu glavu malim ručnikom.
  4. Šamponiranje – izbjegavaj oči, uši i usta. Počni od prsa i polako širi pjenu po cijelom tijelu. Pjena mora doprijeti do svih slojeva dlake.
  5. Masaža – neka tvom ljubimcu bude ugodno, masiraj mu leđa, noge, šape i rep. Kada se posve opusti, kreni sa šamponiranjem trbuha i donjeg dijela tijela
  6. Ispiranje – prstima prolazi kroz sve slojeve dlake dok sapunica posve ne nestane
  7. Sušenje – Iako će pas otresati vodu sa sebe, moraš mu pomoći korištenjem visokoupijajućeg ručnika i sušila za kosu. Pazi na jačinu i toplinu zraka sušila!
  8. Nagradi psa omiljenom poslasticom! To je nagrada za dobro ponašanje.

Kako osušiti psa zimi

Neovisno o godišnjem dobu, pas se ne smije prirodno sušiti ukoliko ima dugu dlaku ili krzno sa velikom količinom poddlake. Takvim sušenjem, pogotovo tijekom zimskih mjeseci uz radijator kod kuće, dolazi do nastanka gljivica i zapeljavanja dlake, a oboje je vrlo neugodno za psa.

Bilo bi baš super da tvoj ljubimac dođe u ruke profesionalaca i isproba grooming tretman na svojoj dlaci, zar ne? Sudjeluj u nagradnom natječaju, objavi fotku svog ljubimca i pobrini se da dobije najviše glasova za ljubimca mjeseca. Sve o nagradnom natječaju za psa mjeseca potraži na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

salon sisanje psa

Grooming tretman – vodič za neznalice

jack russel božić

VIDEO: Kućni ljubimci pjevaju Jingle Bells