u

Kako prepoznati zapuštenog psa

Vlasnik je dužan njegovati i brinuti se za svog psa. S velikom radošću dolazi i primjerena odgovornost. Velik broj informacija o njezi i održavanju kućnog ljubimca lako je dostupan, a ukoliko ti je potrebna dodatna pomoć, uvijek se možeš obratiti veterinaru ili nekom drugom profesionalcu. U suradnji s Mare Tomčić, vlasnicom Chop Chop grooming studia priredili smo šalabahter za vlasnike pasa s najvažnijim informacijama o njezi ovih kućnih ljubimaca. Provjeri razliku između njegovanog i zapuštenog psa.

Vlasnik njegovanog i zapuštenog psa

Odgovoran vlasnik informira se o odgovarajućem održavanju ljubimca, sustavno radi na odgoju svog psa, pazi na njegovu prehranu i generalno na zdravlje psa. Ukoliko zbog bilo kojeg razloga ne pružaš dovoljno pažnje svom ljubimcu na bilo kojem gore navedenom polju, vjerojatno zapuštaš svog ljubimca i moraš se educirati kako bi svom psu mogao pružiti dug i sretan život.

Održavanje kod njegovanog i zapuštenog psa

Održavanje kod kuće ovisi o samoj pasmini, no za svakog psa se moraju koristiti određene četke/alati za lakše održavanje. Moraš koristiti njegov vlastiti pribor za higijenu što najčešće uključuje: ručnike, vlažne maramice, četke i češljeve prilagođene tipu dlake psa, četkicu za zube i melem za šape, šampon i regenerator. Zapušteni psi nisu upoznati s ovim alatima za njegu.

Dlaka njegovanog i zapuštenog psa

Dlaku psa treba održavati. Svaka pasmina ima svoje posebnosti, ali na dlaci se najviše vidi vrijeme uloženo u njegu ljubimca. Prije svakog kupanja vrlo je važno da je dlaka raščešljana ili da je (ovisno o pasmini) napravljen kvalitetan tretman protiv linjanja. Ukoliko se ne radi na taj način, kupanje odumrle ili zapetljane dlake može rezultirati nastankom gljivica i vrlo neugodnih mirisa pa ćete imati psa koji je smrdljiviji nakon nego prije samog kupanja.

Pseću dlaku treba oprati prema potrebi, a psa treba okupati otprilike svakih 10-ak dana. Kada se dlaka jako zapetlja svakako je potrebno posjetiti grooming salon radi konzultacija i uvida u nastalu situaciju. Salon će ocijeniti da li je pas prezapetljan za raspetljavanje i da li je zdravije i sigurnije psa ošišati na kratko mašinicom.

Vlasnik je dužan skrbiti o zdravlju psa i održavati dlaku i između profesionalnih tretmana kako do toga ne bi došlo, no ukoliko se to i dogodi, treba imati strpljenja. Također, možda će biti potrebno pripremiti se na činjenicu da je rijetko kada dovoljan samo jedan posjet salonu da bi tvoj pas ponovo imao zdravu i lijepu dlaku.

pas

Čišćenje očiju, ušiju, zubiju i šapa psa

Zapušteni pas ima grube i oštećene cape. Vlasnik njegovanog psa zna da je prilikom svakog izlaska iz kuće na snijeg ili zaleđenu cestu, pseće šapice potrebno njegovati melemom prilagođenim za zaštitu mekuši, isprati šape nakon šetnje i ponovo nanjeti tanki sloj zaštitnog melema.

Njegovan pas ima čiste zube bez kamenca i nema neugodan zadah iz usta. Za dobru higijenu usne šupljine odgovoran vlasnik četka svom ljubimcu zube svaki dan. Zapušten pas nije nikada imao oprane zube, ima neugodan miris iz usta i oboljenja na zubnom mesu.

Zapušten pas ima nečiste uši, osjetljive, vidljiv je iscjedak iz njih, često ga svrbe. Vlasnik njegovanog ljubimca jednom tjedno pregledava uši svog psa i nježno krpicom čisti vidljivi dio ušnog kanala.

Njegovan pas ima čiste i bistre oči i njegov vlasnik ih provjerava svaki dan. Zapušten pas ima naslage oko očiju, crvenilo i dlaka mu smeta za vid.

Zaštita od nametnika

Kako bi pas bio zaštićen od vanjskih nemetnika, odgovoran vlasnik redovito održava higijenu svog ljubimca profesionalnim tretmanima i koristi zaštitu protiv buha i krpelja. Vlasnik zapuštenog psa koji ima buhe treba što prije potražiti pomoć veterinara i groomera oko tretmana i koraka koje treba poduzeti.

Želiš li da tvoj ljubimac dođe u ruke profesionalaca i isproba grooming tretman? Sudjeluj u nagradnom natječaju, objavi fotku svog ljubimca i pobrini se da dobije najviše glasova za ljubimca mjeseca. Sve o nagradnom natječaju za psa mjeseca potraži na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Vodencvjetokrilaš

Koliko dugo žive životinje

razlozi zasto imati psa

SPECIJAL: Njega psa – kako pravilno njegovati svog najboljeg prijatelja