u

Velika lasica – zimi ima bijelo krzno, a ljeti riđe

Lasica je životinjica koja mijenja stajling ovisno o godišnjem dobu. Zimi ima bijelu dlaku, a ljeti crvenkastu. Ispod vrata je bijela, a vrh repića joj je crne boje.

Gdje živi lasica?

Velika lasica je rasprostranjena po cijeloj Europi (najčešća je na sjeveru) i sjevernoj Aziji. Populacija ove životinjice ovisi o količini hrane, glodavcima koji su joj najdraža hrana.

Možeš je pronaći u njihovim rupama, skrivenu pod suhim granjem, među složenim drvima, u slami ili sijenu, pod hrpama kamenja ili u pukotinama stijena. Mjesto za spavanje su zna urediti od kože sisavaca ili perja (tako da joj bude toplo i mekano).

lasica

Razmnožavanje

Ruski znanstvenici su otkrili kako su ove životinjice vrlo posebne po tom pitanju. Mladunci postaju spolno zreli dok još sisaju.

Ne zezamo se, zaista se bez problema pare odrasli mužjaci, odrasle ženke bez mladunaca, ženke u posljednjoj fazi hranjenja mlijekom, ali i vrlo mlade ženke. Rano parenje uopće ne smanjuje plodnost ženki.

Kada se oplodi, kod lasica se zametak privremeno prestaje razvijati. Nastane svojevrsna pauza dok životinja ne stasa. Kasnije će takva ženkica bez problema donijeti mladunca na svijet.

Mama lasica ima najdužu trudnoću među grabežljivcima. Mladunce nosi od 240 do 390 dana.

Mladuci na svijet dolaze slijepi, nemaju zube, ne čuju i imaju neku svijetlu i rijetku dlaku. Više liče na velike mrave, nego na lasice.

Prehrana lasica

Vole jesti miševe, voluharice, hrčke, štakore, tekunice, puhove, vjeverice, divlje kuniće, zečeve, a navodno mogu svladati i lane.

Neće odbiti obrok u obliku ptica, njihovih jaja, vodozemaca, gmazova, kukaca ili običnih strvina.

Svaka velika lasica ima svoje lovište, što je jako važno zimi. Obilazi ga jednom u 5 do 10 dana. Na početku zime pazi na svojih 5 hektara, ali kako se broj životinja prema kraju zime smanjuje, na kraju ordinira na čak 200 hektara.

U slučaju da hrane nema ni na tako velikom području, lasica skupi svoje prnje i krene na put. Može dnevno prijeći i 3 kilometra.

Samo oko 10 posto populacije lasica poživi dulje od dvije godine.

Mogu li lasice letjeti?

Ako pogledaš fotku koju je objavio National Geographic na linku, izgleda kao da mogu. Iako slika nije fotomontaža, posrijedi je napad lasice na pticu. Ptica je vjerojatno lovila na zemlji, a lasica je skočila na nju. Ptica se pokušala spasiti letom, a lasica ju je pokušala dokrajčiti ugrizom za vrat.

Kako je cijela situacija završila, ne znamo, ali ti nudimo video u kojem glavna protagonistica ove priče napada galeba:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

vombat

Vombat ima kakicu u obliku kockica

papigača

Papigača – riba koja može spasiti koralje