u

Vjeverica: glodavac koji ne živi samo u Australiji

Vjeverica je preslatka mala životinjica koju svi znamo. Postoji ih čak 200 vrsta, a žive po cijelom svijetu. Svugdje osim u Australiji. Baš zanimljivo, zar ne? Misliš da dobro poznaješ vjeverice, a kad ono…

Vrste vjeverica

Najpoznatija vjeverica na svijetu je crvena vjeverica, europska autohtona vrsta, koja je nekada bila i jedina vrsta vjeverica na našem kontinentu.

Kada je krajem prošlog stoljeća iz Sjeverne Amerike donešena nova vrsta-siva vjeverica, broj crvenih se smanjio. Inače, ovo su jedine dvije vrste u Europi. Siva je vrlo brzo po dolasku uspostavila dominaciju nad crvenom vrstom.

vjeverica
Crvena vjeverica

Nekada se mislilo da se populacija crvene vjeverice smanjila isključivo zbog toga jer je siva vjeverica puno jača i agresivnija, pa ju je istjerala. Istraživanja su na kraju dokazala da to nije pravi razlog. Fora je u tome što crvene vole jesti pinjole koji rastu na vrhovima drveća i nema ih puno. Imaju samo jedno mlado, pa se ne mogu brzo proširiti, a i sive vjeverice jako vole lješnjake, tako da ih brže sve poberu od crvenih.

vjeverica
Siva vjeverica

No dobro, nećemo se više baviti ratovima crvenih i sivih, ali ćemo ti reći da je najmanja vjeverica na svijetu velika samo 7 centimetara, a vrsta se zove afrička patuljasta vjeverica.

Najveća je indijska divovska i ima oko 60 cm s repom.

U Australiji su živjele dvije vrste, siva i jedna manja indijska. Sive su izumrle, a indijske još ima u zoološkim vrtovima. One su donešene na kontinent i nisu autohtona vrsta tog kontinenta.

Izgled životinje

Sve vjeverice imaju četiri zubića kojima grickaju hranu. Pitaš se što bi se dogodilo da im otpadne jedan zubić? Sve ok, narastao bi im novi. Glodavcima cijeli život rastu zubići, koliko god im treba.

Iako ti vjerojatno vjevericu zamišljaš kao životinju kitnjasta repa koja elegantno skakuće s grane na granu, znaj da ima nekih vrsta koje žive u dupljama i podzemnim tunelima.

Prehrana

Vjeverice koje žive više na zemlji jedu korijenje, lišće, sjemenke, lješnjake i druge biljke. Vole one i meso u prehrani, pa će pojesti koju gusjenicu ili bubu.

One koje se veru po drveću jedu bobice, lješnjake i cvjetiće. Pojest će i jaje neke ptice ili male ptiće.

Leteće vjeverice zapravo ne lete, ali tako izgledaju. One žive visoko na drveću i tamo mažnjavaju ptiće, lješnjake i voće. Zašto ih zovemo letećim vjevericama? Zato što lebde zrakom uz pomoć raširenih ruku i nogu, koji su spojeni kožom koja djeluje poput jedra.

Razmnožavanje

U prosijeku, mame vjeverice imaju od dva mlada do čak osam. Bebe vjeverice se rađaju slijepe i ovisne su o mami sve do trećeg mjeseca života. Mame mogu imati nekoliko okota godišnje. Pogledaj kako je ovaj bebač sladak:

vjeverica

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

dumovec

Dumovec moli našu pomoć, psi gladuju

korona virus karantena

Korona virus karantena: kako ići van, nabaviti hranu ili vježbati s kućnim ljubimcem