u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Aksolotl – vodozemac koji izgleda kao Pokemon

Aksolotl je jedan čudnoliki vodozemac (izgleda kao neki Pokemon) koji potječe iz slatkih voda Meksika, ne preobražava se uvijek u odrasli oblik i ima nevjerojatnu sposobnost regeneracije. Može ponovo razviti bilo koji dio tijela, no unatoč tome je ugrožena vrsta u prirodnom staništu. Nećeš vjerovati kako se pare, to je čudo!

Gdje živi Aksolotl

Ove životinje žive isključivo u močvarnim područjima uz jezero Xochimilco i njegovim kanalima koji vode do Meksiko Cityja. Nekada su živjeli i u jezeru Chalco koje se nalazilo uz grad, ali su ga stanovnici isušili za potrebe širenja grada.

Izgled životinje

Ova životinja se rađa u vodi i liči na miks ribe i guštera. Aksolotl je najčešće crne boje, ali su vrlo popularni uzgojeni albino primjerci i neke šarenije verzije.

Trajno može zadržati škrge i repnu peraju, a zbog raznih faktora i slabog djelovanja štitne žlijezde, najčešće se ne preobražava u odraslu životinju.

Uz škrege ima i noge, pa je po tome ova životinja posebna. Može živjeti na kopnu, ali tijelo treba stalno biti navlaženo.

Narastu i do 20 centimetara, a pronađeni su primjerci i desetak centimetara veći.

U zatočeništvu žive oko pet godina, a zabilježeni su dogovječni primjerci aksolotla koji su živjeli i do 17 godina.

Razmnožavanje

Ljubav između mužjaka i ženke započinje plesom. Prvi korak je otvaranje urogenitalnog organa (kloake). Nakon toga mužjak otpleše nešto slično valceru (ovaj put se fakat ne zezamo) i ispruži svoj rep. Repom vrti kao da ima hula-hop obruč na njemu i time mami ženku da pođe za njim.

Kad ona padne na njegov šarm, on ispušta kapsulu u kojoj je sperma. Kako ženka ide za njim, tako ta kapsula uđe u njenu kloaku.

Ovo je, bez sumnje, najluđe parenje između životinja ikad.

Tako oni čagaju jednom godišnje, najčešće od ožujka do rujna. Od cijele priče nastane od 100 do 300 jajašca koje ženka prikači za neku vodenu biljku. Nakon dva tjedna iz jajašca izlaze mali aksolotli koji se sami snalaze u svijetu. Nakon godinu dana su i oni spremni na ludi ples parenja.

Ove noćne životinje su svejedi i smažu sve što pronađu: ribe, mušice i paukove.

aksolotl

Aksolotl – ugrožena vrsta

Iako žive na našem planetu više od 35 mil. god., njihova populacija u prirodi je trenutno u velikom padu i smatraju se ugroženom vrstom. Danas ih uzgajaju ljubitelji akvaristike, a koriste ih i znanstvenici pri svojim istraživanjima zbog njihove mogućnosti regeneracije tijela.

Nije nikakav problem ukoliko im treba nova noga, ruka, rep, dio srca ili pak mozga. Gotovo svi dijelovi ove životinje mogu se presaditi na drugi primjerak iste vrste, čak i oči. Drugi Aksolotl neće odbaciti organe od svog donora.

Ukoliko imaš ovu životinju u svom akvariju, javi nam se u komentarima. Voljeli bismo je upoznati.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kokoš hrvatica

Kokoš hrvatica – naša autohtona i ugrožena vrsta, idealna za gledanje Generala

kameleon

Kameleon kao kućni ljubimac