u

Vodeni jelen – poznatiji kao vampirko

Vodeni jelen živi u Aziji, Kini i Koreji, a najviše ih ima u dolini rijeke Jangce. Posebni su po tome što mužjak vodenog jelena nema rogove kao svi drugi, već mu iz usta vire dva vampirska zuba. Ti očnjaci vire oko 5 cm. Nama su totalno šarmantni.

vodeni jelen

Vodeni jelen – karakteristike

Mužjak vodenog jelena visok je oko 50 cm u ramenima i ima oko 13 kg. Ženka je nešto malo manja i lakša, pa ima oko 11 kg. Što se krzna tiče, karakteristično je to da im je krzno nekarakteristično 🙂 – dakle, šare su im različite, uglavnom u nekoj žutoj, oker, smeđoj ili bijeloj boji. U svakom slučaju, krzno im je jako bogato i savršeno ih grije zimi. Fora su njihovi kratki i slatki repići.

Vole jesti travi u i uvijek se skrivaju u njoj. Jako su brzi (kao zečevi) i stalno su na oprezu od predatora. Kada se nađu u opasnosti, mužjaci će svoj teritorij braniti kljovama.

Pare se od studenog do veljače, a mlade kote od travnja do lipnja. Ženke na svijet donose i nekoliko malih vodenih jelena, a kad kažemo da su mali – zbilja to i mislimo. Mališi imaju tek jednu kilu i dok ne stasaju se uglavnom skrivaju u travi.

Voliš jelene? A znaš li onaj vic o jelenu koji uđe u kafić? Klikni na link i popravi svoj dan fora vicevima o životinjama.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

55 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako pripitomiti papagaja

Kako pripitomiti papagaja

Crvenokosi majmun

Crvenokosi majmun – sramežljivi slatkiš