u

Kako pripitomiti papagaja

Ptica je super kućni ljubimac i zapravo ti uopće neće biti teško shvatiti kako pripitomiti papagaja. Super je ako imaš mladu pticu koja je došla iz uzgajivačnice i koja je hranjena iz ruke. No, uz malo se strpljenja mogu pripitomiti i stariji papagaji. Ukoliko planiraš imati više od jedne ptice, odmah uzmi dvije, jer te kasnije tvoj ljubimac možda više neće slušati i koncentrirat će se na borbu s novim suparnikom (ne vole nove pernate cimere).

Kako pripitomiti papagaja

Za početak nemoj ništa forsirati. Kada ptica dođe u tvoj dom, daj joj malo vremena da se navikne na novo okruženje i tebe. Kavez mora biti smješten na mirno mjesto bez propuha i direktnog izlaganja suncu.

Priđi svom ljubimcu bez previše buke i hrani ga iz ruke nekoliko puta dnevno. Pričaj s njim bez povisivanja glasa, ali nemoj baš ni šaptati. Slobodno mu daj komad voća, malu poslasticu koja će ga razveseliti.

Papagaj će prvo otimati hranu iz ruke i bježati. Postupno će više vremena provoditi u blizini ruke, pa čak se i popeti na nju.

Kada je papagaj potpuno opušten s tvojom rukom u kavezu, vrijeme je da ga pustiš malo da leti. Ptica mora provoditi vrijeme van kaveza, ali je pri treningu ne smiješ prestrašiti.

Puštanje papagaja iz kaveza

Prvo provjeri jesu li sva vrata i prozori zatvoreni.

Navuci zavjese na prozore i prebaci nešto preko staklenih vrata da se papagaj ne zaleti u njih.

Makni ukrase iz sobe koje papagaj može pomaknuti, srušiti i tako se prestrašiti.

Otvori vrata od kaveza i pruži papagaju poslasticu. Ukoliko ne želi van, namami ga njome, odnosno neka papagaj dođe na tvoju ruku. S tom ćeš ga rukom staviti na krov kaveza. Otud će se on kad bude spreman vinuti na neki komad namještaja.

Papagaja možeš upozoriti strogim “Ne!” za situacije kada van kaveza radi nešto što ne smije (ili je opasno za njega, poput grickanja kablova). Pričaj mu puno, fućkaj i proizvodi razne zvukove. S vremenom će ih on početi ponašati.

Još neke osnove o držanju papagaja možeš pronaći na linku.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

hrana opasna za pse

Hrana opasna za pse

vodeni jelen

Vodeni jelen – poznatiji kao vampirko