u

Spol kod ptica – kako ga možemo znati

Spol kod ptica se uglavnom može lako odrediti, ali nije baš da su kod svih ptica mužjaci lijepi, a ženke skromnog perja. Ima vrsti kod kojih nema baš velike razlike u veličini i izgledu, tako da se onda moramo osloniti na neke druge parametre.

Spol kod ptica – odlike izgleda

Kod nekih vrsta ptica mužjaci su šareni, lijepi, perje im je bogato i služi za to da privuku ženku. Ženke iste vrste znaju imati jednobojno, pomalo dosadno perje, ali sve u cilju da se što bolje uklope u okolinu i tako zaštite sebe, svoja jaja i male ptiće od potencijalnih neprijatelja.

Ta razlika u izgledu najvidljivija je u doba parenja, kada se mužjaci još bolje okite i trude se biti što atraktivniji ženkama. Doba parenja je obično vezano za proljeće, razdoblje u kojem sve cvjeta, pa će priroda zaštititi i ptičje mužjake na svoj način, u svom tom šarenilu boja.

Najpoznatiji primjer velike razlike u izgledu između spolova su divlje patke.

Kod nekih vrsta razlika nije toliko očita između spolova, ali znalačko oko će je primijetiti. Muški djetlić često ima samo još jednu dodatnu boju na glavi. Mužjaci kolibrića imaju šareni vrat, a ženke jednobojan (dok im je ostatak perja posve isti). Kod papiga ona izraslina iz koje izlazi kljun je nešto veća i izraženija kod mužjaka nego kod ženki.

Kod nekih ptica, a posebno kod pjevica, spol je očit u razlici u veličini. No, laik to neće lako prepoznati. Najlakše je kad mužjak i ženka sjede jedno pored drugog pa se vidi tih par centimetara u njegovu korist.

Razlika u ponašanju po spolovima

Kod ptica koje migriraju, mužjaci često odlaze prvi da prirede teritorij za svoje ženke i male ptiće. Pritom (a i inače), mužjaci su dosta glasniji i raspjevaniji (kako bi privukli ženke) te su puno agresivniji (brane svoju ženku i obitelj).

No, ako se bacaš u promatranje ovih životinja (što svakako pohvaljujemo) i želiš odrediti spol kod ptica, prvo moraš odrediti koja su vrsta. Svaka od njih ima svoje specifičnosti i tako ćeš najbrže saznati razlike između spolova. Ukoliko ne možeš odrediti vrstu, onda ih pažljivo promatraj neko vrijeme. Vidi tko je dominantniji, a tko je brižniji dio para. To će ti dosta toga reći.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Zmija kao kućni ljubimac

Zmija kao kućni ljubimac

Koliko dugo mačka može biti sama

Koliko dugo mačka može biti sama