u

Koliko dugo mačka može biti sama

Svaki vlasnik se pita koliko dugo mačka može biti sama, obzirom da znamo koliko je to samostalna životinja, ali opet ne želimo da bude usamljena, nesretna i frustrirana. S druge strane, život je nepredvidljiv i zna se dogoditi da nam se obveze povećaju i više ne stižemo toliko vremena provoditi kod kuće s našom ljubimicom (treba zaraditi za sve te penjalice, sunčalice, grebalice,…).

Koliko dugo mačka može biti sama

Mačići ne smiju nikako ostati dugo sami. Oni se razvijaju i fizički i mentalno, privikavaju na svog vlasnika i istražuju svijet. Jako je važno posvetiti im se u tom razdoblju. Pri tome mislimo na minimalno 4-6 sati bavljenja mačićem tijekom dana i noći. Da, mačke su noćne životinje i dok tvoj ljubimac ne ulovi ritam, ne možeš samo otići spavati nakon Dnevnika. Takvu pojačanu brigu maca treba do nekih 6 mjeseci starosti (pogotovo ako je othranjuješ).

Odlična ideja za one koji moraju dugo izbivati od kuće je nabavka dva mačića. Time će se oni igrati zajedno i praviti si društvo.

Starije mačke su manje zahtjevne, vole svoj mir i treba im ga dati. U tom slučaju ih se može ostaviti dulje same.

Odrasla mačka zapravo može cijeli dan biti sama, ako ima dovoljno vode i hrane na raspolaganju. Ako je maca proždrljivica, onda joj treba nabaviti neki dispenzer hrane koji će joj osloboditi količinu hrane u obrocima tijekom dana (pa se neće odjednom prežderati).

Kada mačku ostavljaš samu, najbolje je da ima neki svoj prostor. Možda ipak nije dobro da ima cijeli dom na raspolaganju (jer im pada na pamet da se zatvore u ormar, sruše staklene predmete, otvaraju vrata,…).

Prostorija u kojoj mačka obitava neka bude bez biljaka, kablovi neka budu zaštićeni, stakleni predmeti neka budu uklonjeni, vrata i prozori moraju biti jako dobro zatvoreni, svi prolazi dobro zapečaćeni, a na raspolaganju joj mora biti mačji WC, hrana i voda. S time da WC ide na jedan kraj sobe, a hrana na drugi. Ostavi svojoj mački i pokoju igračku (ili lopticu od čarapa), da se ima s čime zabavljati.

Ukoliko odlaziš na više dana i mačka ne može s tobom, najmanji stres će joj biti da zamoliš nekoga da je dođe obići svaki dan, nahraniti je i očistiti joj WC. Bilo bi idealno da ih ranije upoznaš i da se tvoja zamjena malo poigra s mačkom.

Ukoliko te baš zanima što tvoja ljubimica radi dok tebe nema i kako provodi dan, postavi kameru i provjeri. Svakako nama pošalji najzanimljivije dijelove snimke!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Spol kod ptica

Spol kod ptica – kako ga možemo znati

sanjaju li psi

Sanjaju li psi?