u ,

Kako othraniti mačića

U rukama držiš malo mače i neovisno o tome kako je do situacije došlo, malcu hitno treba tvoja pomoć. Dajemo ti savjete kako othraniti mačića, jer ostaviš li bebicu bez mame, male su šanse da će preživjeti.

Pronađi zamjensku mamu

Prvo pokušaj naći zamjensku mamu, neku mačku koja ima mlade. Postoji vjerojatnost da ćeš joj uspjeti podvaliti pronađenu bebu. Mame mace imaju jak majčinski nagon. Ukoliko ne uspije, čitaj dalje.

Ugrij mačića

Umotaj ga u toplu dekicu i ručnike. Bit će mu toplije ukoliko ga staviš u neki manji prostor poput kutije. Bebač jako brzo promrzne ukoliko nema svoju mamu da ga grije. U slučaju da si novopečeni roditelj više od jednog siročića, nemoj ih razdvajati. Zajedno će se bolje ugrijati.

Kako othraniti mačića

Prvo pokušaj s kupovnom hranom za mlade mačke. Ukoliko ne jede, sigurno treba mlijeko.

Mačić mlađi od dva tjedna ima još zatvorene oči i najbolje će biti da ga nahraniš mlijekom u prahu. Hrani ga svaka 3 do 4 sata, cijeli dan i noć.

Možeš upotrijebiti mlijeko koje imaš u hladnjaku, ali ga pomiješaj s vodom.

Koji god mliječni priprevak daješ, mlijeko mora biti zagrijano, ali ne i vruće. Isprobaj na sebi.

U veterinarskim stanicama i ljekarnama te specijaliziranim trgovinama kupi mlijeko za mačiće i bočicu. Ukoliko nemaš bočicu, posluži se špricom.

Uporno kapaj mlijeko u usta mačića, ali nemoj da se zagrcne. Malac će ubrzo shvatiti kako sisati i tebi olakšati hranjenje mačića.

kako othraniti mačića

Pomozi mačiću s obavljanjem nužde

Mama mačića liže kako bi mu potakla probavu. Naravno, ti to nećeš raditi. Nakon što se beba napapa uzmi pamučnu krpicu i namoči je u toploj vodi. Nježno prolazi njome po trbuhu i između nogu mačića. Masiraj mu nježno trbuščić.

Piškit će svugdje pored sebe, pa mu mijenjaj podložak da ne leži u mokrom.

Pazi da ne dobije gliste i buhe

Pasta protiv glista daje se prvi put s minimalno 14 dana starosti, a onda još jednom s razmakom od dva tjedna. Kada navrši osam tjedana može početi koristiti preparate protiv buha. Posavjetuj se s veterinarom koji preparat odabrati.

kako othraniti mačića

Udomi mačića

Udomljavanje je moguće tek kada sam počne piti i jesti kupovnu hranu. Na gotovu hranu ga pokušaj priviknuti već s 3 ili 4 tjedna starosti. Pobrini se za to da mačić ode u dobre ruke.

Ukoliko imaš uvjete i ne možeš više živjeti bez svog bebača (što je posve razumljivo), zadrži ga! Mi vam želimo sve najbolje!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka – leksikon pasmine

hrčak kao ljubimac

Hrčak kao ljubimac – mala životinja, velika radost