u ,

Koliko košta imati psa?

Ajmo zbrojiti troškove. Potrgane papuče: 50 kuna. Izgrižen punjač za mobitel: 60 kuna. Čišćenje pomokrenog tepiha: 500 kuna. Šalimo se, naravno. Ali u svakoj šali ima pola istine.

Kada pokušamo preračunati trošak uzdržavanja psa, mnogo je varijabli koje ulaze u računicu. Puno toga ovisi o tome planiraš li mu kupiti sve igračke na tržištu ili ćeš balansirati oko dodatnih troškova i moći se oduprijeti nagonu da ne trošiš na “gluposti”. Teško je izračunati koliko prosječan pas mjesečno troši, ali znamo za što ćeš sigurno morati izdvojiti svoj novac.

Hrana za psa

U svakom slučaju pas svaki dan mora jesti, i to hranu prilagođenu njemu. Izbor hrane ovisi o tvojim mogućnostima i željama, njegovim preferencijama i potencijalnim alergijama na sastojke. Možeš kupovati hranu na akciji u nekom supermarketu ili posebnu specijaliziranu hranu koja će te sigurno koštati više.

Neki vlasnici imaju sreće, pa pas želi sve jesti. Neki tvrde da su na taj način i odgojili psa i ne vjeruju u skupe dodatke prehrani i pseću izbirljivost. Drugi pak muče muku s alergičarima i velik dio budžeta odvajaju za klopu svog prijatelja.

Kako bilo, prije odluke o potencijalnom ljubimcu raspitaj se o njegovim dosadašnjim hranidbenim navikama. Ukoliko uzimaš štene, nadaj se najboljem i računaj na potencijalno veći trošak.

Trošak veterinara

Pas do šest meseci je najskuplji, kada traje njegov proces njegove adaptacije, a u tom priodu se i najviše mijenja. Tu je redovno cijepljenje u prvoj godini života, koje se kasnije ponavlja svake godine te jednokratni trošak kastracije (400-1000 kuna, ovisno o veličini) ili sterilizacije (750-1000 kuna).

Kad malo odraste računaj na to da moraš osigurati 130-170 kuna za cjepivo protiv bjesnoće i oko 150 kuna za cjepivo protiv zaraznih bolesti svake godine.

Zaštita od krpelja i buha košta 700 – 1000 kuna,  a zaštita ide po kilaži psa.

Ako je pas zdrav, troškova kod veterinara nema previše. Ako nije, pretrage mogu biti jako skupe.

Trošak uzdržavanja psa – oprema

Psu moraš pod osnovnu opremu osigurati posudice za vodu i jelo, kućicu ili dekicu za spavanje, ogrlicu i povodac za šetnju. Dodatno treba četke, češljeve, šampone i ostala sredstva za održavanje pseće dlake.

Koliko ćeš sve to platiti? Osim fiksnih troškova veterinara i hrane, trošak opreme ovisi o tebi. Cijene variraju ovisno o mjestu kupovine i kvaliteti, na tebi je da bogatu ponudu na tržištu prilagodiš svojim željama i potrebama.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

bradata agama

Bradata agama

parenje pasa

Simptomi tjeranja kuje