u

Simptomi tjeranja kuje

Fizički razlog tjeranja kuja je povećanje razine estrogena u cirkulaciji koja na kraju rezultira ovulacijom, a što znači da u tom periodu kuja, ukoliko se pari, može ostati trudna. Kuje se uobičajeno tjeraju 2 puta godišnje (svakih 5-7 mjeseci). Znaš li prepoznati znakove da se tvoja ženka tjera?

Prvo tjeranje kuje

Prvo tjeranje se javlja kada kujica dosegne fizički izgled odraslog psa. Kod malih pasa se to događa najranije sa 6 mjeseci života, dok se kuje većih pasmina prvi put tjeraju sa 8 mjeseci do godinu dana starosti.

Simptomi tjeranja kuje

Najčešći simptomi tjeranja su povezani s promjenama u ponašanju kuje. Tvoja ljubimica postaje nemirna i dopušta naskakivanje drugim psima. Može učestlo mokriti i označavati teritorij. Vide se i promjene na njenom spolnom organu, stidne usne joj otiču i ostavlja sukrvicu.

Treba li sterilizirati kuju

Postoje mnoge bolesti koje se sterilizacijom mogu spriječiti ili barem ublažiti, poput alergija, hormonski uvjetovanog dijabetesa ili gnojne upala maternice.

U mnogim zemljama svijeta sterilizacija je obavezan zahvat za sve ženke koje ne služe za rasplod (npr. SAD). Na taj način se parenje pasa i rađanje drži pod kontrolom.

Mnogi vlasnici ne žele sterilizirati svoje ljubimce jer smatraju da je to nehumano i poistovjećuju se sa svojim ljubimcem. Ukoliko razmišljaš o ovoj temi, pokušaj racionalno sagledati problematiku.

Nije dokazano da će sterilizacija ili parenje pasa biti odlučujući faktor za zdravlje i kvalitetu života tvog ljubimca.

Ukoliko želiš imati imati potomke svog kućnog ljubimca, moraš svakom štencu osigurati odgovarajući dom, jer je nezbrinutih pasa kod nas jako puno.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

trošak uzdržavanja psa

Koliko košta imati psa?

zoološki vrt

Zoološki vrt grada Zagreba – ljupka pojačanja u obiteljima alpaka i morskih lavova