u ,

Volim!Volim! Kul KulKul Kul

Zarazni hepatitis pasa, opasna bolest bez simptoma

Zarazni hepatitis bolest je pasa koja uglavnom prolazi bez simptoma, a smatra se jednom od najgorih bolesti pasa. Kada se kod jednog štenaca upali jetra, najčešće oboli cijelo leglo. Ova bolest u kratkom vremenskom periodu može dovesti do uginuća tvog ljubimca.

Zarazni hepatitis pasa (HCC)

Uzročnik infekcije je adenovirus CAV-1 (canine adenovirus 1) koji je srodan s virusom CAV-2 (uzročnik respiratornih infekcija kod pasa). 

Za vrijeme akutne faze bolesti virus se nalazi u svim sekretima bolesne životinje, a bolest se od zaraženog psa širi najviše putem mokraće.  Svaki vlasnik psa mora znati kako je mogućnost širenja uzročnika ove zaraze u prirodi medu psima vrlo velika.

Virus je vrlo otporan, a pas može biti kliconoša i do pola godine. Virus kontaminira hranu i vodu, stoga ga se može pronaći posvuda.

Ova virusna zarazna bolest pasa proširena je po cijelom svijetu. Ponekad je nazivaju Rubarthovom bolešću, po šveđaninu Rubarthu koji ju je opisao 1947. godine. Danas je po simptomima još uvijek često mijenjaju sa štenećakom.

Simptomi zaraznog hepatitisa

Najčešće se javljaju: povišena tjelesna temperatura, gubitak teka, povećana žeđ i upala ždrijela. Pas postaje povučen i jasno je da nešto nije u redu ili cvili pri dodiru trbuha. Jedan od specifičnih simptoma je zamućenje rožnice koje se može javiti nakon 8 dana. Kod psa rožnica promijeni boju od plavičaste u mliječno-bijelu. Može se javiti krvavi proljev ili povraćanje, psu se mogu grčiti udovi ili može biti oduzet na jednu stranu.

Ponekad simptoma zaista nema i naizgled zdrava životinja naglo ugine unutar jednog dana bez ikakvih prethodnih znakova.

Kako spriječiti zarazni hepatitis kod pasa

Kako bi vlasnik bio siguran da će njegov pas ostati zdrav od ove bolesti, važno je svog ljubimca višekratno cijepiti. Kada mladog pasa cijepimo protiv štenećaka, parvoviroze i leptospiroze u samo cjepivo je najčešće već ugrađena komponenta protiv hepatitisa.

Cijepljenje treba ponavljati svake godine.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

pranje zubi kod pasa

Zašto i kako psu prati zube

pas

7 razloga zbog kojih je pas – spas!