u

SuperSuper MwaMwa

7 razloga zbog kojih je pas – spas!

Ne govori se bez razloga da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Svakom vlasniku ili čovjeku u njegovom okruženju on donosi brojne prednosti o kojima možda više ni ne razmišljaš. Podsjeti se koliko su psi zaista super!

1. Pas smanjuje stres na poslu

Dokazano je kako psi u radnom okruženju omogućuju ljudima da budu manje podložni stresu i time ugodnije obavljaju svoj posao. Koga preslatki ljubimac u uredu ne čini sretnijim?

2. Pas pomaže pri održavanju kondicije

Svakodnevno vježbanje i trčanje sa psom je zabavnije, a ove životinje pomažu i u motivaciji. I kada se vlasnik osjeća najlijenije, zna da mora ustati i prošetati psa. Svakodnevna tjelesna aktivnost važna je za oboje, stoga uvijek možeš računati na tri šetnje dnevno.

pas-plaža

3. Pas čuva zdravlje djece

Istraživanja pokazuju kako su djeca iz domova u kojima živi pas zdravija od onih koje nemaju ljubimca. Razlog je vrlo jednostavan, psi se valjaju u prašini i blatu, što kod djece s kojima su u kontaktu jača imunitet.

4. Pas liječi rane

Psi liječe emocionalne, ali i fizičke rane. Studije su pokazale da slina, i ljudska i pseća, može potaknuti živce i mišiće, a jezik može i masažom potaknuti prokrvljenost u oboljelim i atrofirananim mišićima. Također dokazano je da pseća slina liječi razne vrste ekcema na koži.

5. Pas spašava živote dijabetičarima

Neke vrste pasa mogu osjetiti razinu šećera u krvi čovjeka. Pse s tim sposobnostima se trenira na način da lajanjem upozore bolesnika na napad i prizovu ljude koji će pomoći njegovom vlasniku.

6. Pas pomaže ljudima u socijalizaciji

Koliko često u šetnji upravo pas potakne prolaznike na komunikaciju s vlasnikom? Svakodnevno. Na vlasniku je da odluči s kime će nastaviti kontakt, ali onaj prvi neugodni pozdrav je spontano riješen upravo zbog njegovog dlakavca.

pas i dijete

7. Pas smanjuje rizik od srčanih problema

Vlasnici pasa imaju manji rizik od srčanih bolesti od onih bez pasa. Razlog tome su dvije do tri šetnje po minimalno pola sata dnevno na koje pas natjera svog vlasnika. Osim toga, prisustvo psa pomaže vlasniku nositi sa svakodnevnim stresom.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

101 bod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

bolesti pasa

Zarazni hepatitis pasa, opasna bolest bez simptoma

izgubljen pas

Što kada pronađeš izgubljenog psa