u

Psi i bebe – kako ih upoznati i kako da postanu najbolji frendovi

Psi i bebe – ima li išta slađe? Čekaš bebu ili beba uskoro stiže u dom u kojem je već jedna dlakava četveronožna beba? Pitaš se kako ih pravilno upoznati, hoće li pas biti ljubomoran na bebu, koliko će im trebati da se sprijatelje? Ajmo korak po korak, sve ćemo ti objasniti.

Psi i bebe – kako pripremiti lajavca na dolazak novog člana

Da bi suživot sa psom bio uspješan, on mora znati granice. Mora znati i osnovne naredbe. Mora prestati s nekom aktivnošću ako ti to zatražiš, otići na mjesto, smiriti se kada mu narediš ili doći na poziv. To su neke osnovne stvari koje svaki pas zna. Ukoliko ih tvoj pas još ne zna (zbog bilo kojeg razloga), onda ga to prije dolaska bebe moraš naučiti. Čitaj razne savjete na netu o tome kako dresirati psa ili pak potraži stručnu pomoć raznih školica za pse kojih ima u gotovo svakom većem gradu kod nas. Pas mora biti spreman smiriti se kad dođe beba, maknuti se od nje ako mu kažeš tako ili sjesti na miru i promatrati je bez interakcije.

Prvi susret

Jako je važno da prvi susret s bebom psu ostane u lijepom sjećanju, a da bebi uopće ne ostane u sjećanju.

Prvo neka u stan uđe vlasnik, a bebu neka drži netko drugi. Pas će s uzbuđenjem prvo pozdraviti vlasnika, a onda skakati oko svih pridošlica. Beba je na sigurnom i još nemaju kontakt. Čekamo da se pas smiri.

Jako je važno da pas ne osjeti da je vlasnik nervozan ili uplašen oko cijele situacije (jer za time ni nema potrebe). Prenesi svom psu samo pozitivnu vibru.

Procijeni kada je vrijeme da se pas i beba upoznaju. To ne mora biti isti tren kada dođe kući. Izaberi trenutak mira, kada su svi ukućani (i nova beba) mirni i opušteni.

Pas neka bude na uzici, ali opuštenoj. Dozvoli psu da prvo pomiriši bebine stvari, pa onda neka ponjuška njene nogice. To je dosta za prvi put. Nagradi psa i pohvali ga.

Ponovi ovo više puta, s time da psu daš sve više vremena u blizini bebe. Imaj uvijek uz sebe neku omiljenu pseću igračku da mu odvratiš pažnju ako zatreba.

Kako beba bude veća, morat ćeš paziti da ne bude gruba prema psu. Također, uskoro će vam u dom dolaziti druga djeca. Postupi oprezno kod njihova upoznavanja sa psom. Neka veća djeca daju psu nagradice ili mu bacaju omiljenu igračku.

Ne zaboravi uvijek nagraditi psa za dobro ponašanje u blizini beba i djece i nikada (baš nikada) ne ostavljaj psa i bebu/djecu same (bez nadzora).

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

mitovi o mačkama

Mitovi o mačkama – što je istina, a što ne

coati

Coati (koati) – smiješni mali njuškavci