u

Mitovi o mačkama – što je istina, a što ne

Mitovi o mačkama su broji i vrlo ukorijenjeni u našem društvu. Misliš li da dobro poznaješ mističan mačji svijet? Razmisli ponovo i okani se glupih mitova koje ćemo ovdje razotkriti.

Mitovi o mačkama – gluposti u koje ljudi vjeruju

  1. Crne mačke nose nesreću

Neki se jako prestraše kada im crna mačka pređe preko puta. Mit o tome kako su crne mačke nosioci nesreće je totalna glupost i bezvezarija (a zapravo najrašireniji mit kod nas). Zanimljivo je da u nekim drugim krajevima (npr. u Japanu) crna mačka donosi samo sreću. U Njemačkoj gledaju iz kojeg je smjera došla. Ako prilazi s lijeve strane, onda je ok. Ako dolazi s desne strane, onda te čekaju loša vremena.

2. Mačke ne vole vodu

Iako u medijima i filmovima često čujemo i vidimo kako mačke ne vole vodu, prava je istina da je neke jako vole i da uživaju u plivanju. Vjerojatno većina mačaka ne voli hladnu vodu, jer im onda dugo treba da posuše sve slojeve krzna. Osim toga, mokro krzno je puno teže od suhoga, pa ne mogu brzo pobjeći ukoliko to trebaju.

3. Mačke ne vole ljude

Većina će reći da je pas idealan ljubimac za one vlasnike koji žele da ih životinja voli, a da mačke ionako ne vole ljude. Zašto su onda mačke pod stresom kada vlasnik ode, a ostavio im je dovoljno resursa koje trebaju za život i zamjensku pažnju? Ne pokazuju li one isto privrženost svojim vlasnicima, samo na svoj način?

4. Mačke se uvijek dočekaju na noge

Mačke se GOTOVO uvijek dočekaju na noge i ne ozljeđuju se pri skoku. No, do neke visine. Veterinarske ambulante su pune mačaka koje su skočile ili pale s prozora koji nije zaštićen mrežom ili ogradom, a te ozlijede onda mogu biti opasne po njihov život.

5. Mačke imaju 9 života

Da, mačke se mogu izvući iz raznih situacija – pametne su, brze i spretne. No, baš da imaju točno devet života je totalna glupost. U Romeu i Juliji, Shakespeare spominje tu brojku, a i stari Egipćani su ih štovali kao boginje – pa su oko mačaka još u to vrijeme nastali brojni mitovi.

6. Mačke piju mlijeko

Mačke NE SMIJU piti kravlje mlijeko, od njega dobiju proljev. Na njega se moraju naučiti, a najbolje je razrijediti ga s vodom. Mačići piju mamino, mačje mlijeko ili im se za othranu daje posebna formula.

7. Mačke su najsretnije kad ih se pusti na miru

Mačke žive samotnjačkim životom, ali to ne znači da ne vole društvo. Mogu biti dio dana same, ali će uživati u životu sa svojim vlasnikom, motrenjem što radi po kući, igri i maženju.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

najbrži psi na svijetu

Najbrži psi na svijetu – top lista naj trkača među pasminama pasa

psi i bebe

Psi i bebe – kako ih upoznati i kako da postanu najbolji frendovi