u ,

SuperSuper

Bojiš li se kada ti crna mačka prijeđe preko puta?

17. kolovoza svake se godine obilježava Međunarodni dan crnih mačaka. Od svih kombinacija boja mačjeg krzna, upravo su crne mace dobile svoj dan. Time im se na neki način želimo odužiti za njihovu patnju koja je posljedica praznovjerja koje se uvriježilo u nekim kulturama. Za crne mačke nerijetko se smatra da donose nesreću, stoga one najteže pronalaze dom. Znaš li kako je uopće došlo do vjerovanja da prelazak crne mačke preko puta donosi nesreću?

Crna mačka – životinja koja nosi sreću

U početku razvoja civilizacija mačkama je išlo više nego dobro. Stari Egipćani su iznimno cijenili crne mačke i za njih su one značile isključivo sreću. U to doba se za crne mačke koje su lutale gradovima smatralo da su reinkarnacija boginje. Svatko tko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

I stari Grci su ih izrazito poštivali, a putem grčkog tla stigla do svih kutaka Europe. Svi su cijenili njihovu posebnu vještinu – hvatanje miševa, stoga su na našem su kontinentu bile dobro primljene sve do srednjeg vijeka.

Preokret u mačjoj sreći nastaje s početkom histerije o vješticama. Ulične su mačke u to vrijeme često njegovale i hranile siromašne stare žene, koje su kasnije optuživane za vještičarenje. Tajanstvena crna mačka u njihovoj blizini prozvana je suučesnikom u zlim radnjama.

Vrhunac praznovjerja za mačji rod događa se s pojavom kuge kada se mislilo da mačke prenose bolest. Pravi krivci su bili štakori, ali u neznanju ljudi su počeli ubijati mačke. Zbog toga su do 1400. godine gotovo potpuno izumrle u Europi. Srećom, od 17. stoljeća, mačke se vraćaju na stari kontinent i polako dobivaju zasluženo mjesto u životinjskom svijetu.

Danas navodno opet pate zbog toga što ne izgledaju lijepo na fotografijama i selfijima, pa ih vlasnici napuštaju, a mnogi i dalje vjeruju u tužnu predrasudu da donose “lošu sreću”. Neki kažu kako nisu dovoljno lijepe, a ono što mnogi ne znaju je da je crna mačka zapravo domaća mačka s crnim krznom – može biti mješanac, a može biti i specifična pasmina. Postoje čak 22 različite vrste crnih mačaka. Potpuno crna Bombajska mačka službeno je priznata crna pasmina mačaka!

bombajska mačka

Od srećonoše i posebnog mjesta u ljudskom društvu do nepoželjne i opasne životinje, mačji imidž se kroz povijest stalno mijenjao. S druge strane, ona je uvijek bila uz nas, prijatelj kuće i omiljeni ljubimac koji živi tisućama godina uz čovjeka.

Volonteri i udruge za udomljavanje životinja ističu kako je crna mačka najteža za udomljavanje, a za to zaista nema opravdanog razloga.

Zaboravi na praznovjerja i uživaj u crnim mačkama i njihovim nestašlucima:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

mačići

VIDEO: Slatki mačići koji će ti popraviti loš dan

ždral

VIDEO: Životinje s najboljim plesnim pokretima