u

SuperSuper Volim!Volim!

Mačke za početnike – sve što trebaš znati o nabavci mačke

Što uopće očekivati od mačke kao ljubimca i sve što trebaš znati o nabavci mačke donosimo ti u ovom vodiču za mačke za početnike, odnosno mačkine buduće ljubimce (jer budimo realni, znamo tko je u tom slučaju gazda u kući).

Očekuješ li da se maca mazi i sjedi ti u krilu ili da imaš posve neovisnog ljubimca koji većinu svog vremena provodi vani i ne želi previše ljudske interakcije? Odmah ti moramo reći da nisu sve mačke iste i svaka se pojedina mačka ponaša ovisno o njenoj osobnosti i ranim iskustvima (ili nedostatku iskustava) i mačjim životom općenito.

Okruženje u kojem držiš mačku također je izuzetno značajno – ako živi s drugim mačkama s kojima se ne slaže, tada će biti pod stresom i reagirat će drugačije nego da je sama. Logično, zar ne?

Ne postoji formula po kojoj bismo ti mogli preporučiti idealan primjerak mačke za tebe i tvoj životni stil, ali ako razumiješ svoja očekivanja i uzmeš si vremena da upoznaš sve mačkine potrebe, mogli biste stvoriti suživot kakav oboje želite.

Mačke za početnike – što sve mjaukalici treba

Za koju god vrstu ili starosnu dob mačke se odlučiš, moraš znati da ćeš sigurno trebati:

  • Izdvojiti vrijeme za druženje s mačkom
  • Redovito je hraniti i paziti da uvijek ima svježe vode na raspolaganju
  • Osigurati joj krevetac ili jastuk za spavanje
  • Osigurati joj mjesto da vrši nuždu (ograđeni vrt ili wc za mačke)
  • Češljati dlaku svojoj ljubimici, pogotovo ako je dugodlaka
  • Kastrirati je
  • Cijepiti je
  • Redovito je tretirati sredstvima protiv parazita
  • Voditi je veterinaru ako se razboli
  • Imati dovoljno fincijskih sredstava za uzdržavanje novog člana kućanstva

Koliko pažnje mačka treba?

Činjenica je da mačka treba manje pažnje od psa. No, to ne znači da ne treba pažnju, igru i maženje. Neke mačke vole solirati po cijele dane i doći će do svog vlasnika kada si to požele. Zbilja uživaju u takvom životu. Ako pak soliraju i usput su nervozne i skrivaju se od ljudi, to znači da se nisu sprijateljile i udomaćile, pa soliraju iz straha.

Neke mačke su jako znatiželjne i samo idu uokolo za ukućanima i guraju brkove u sve što se događa.

Kako ćeš znati koji je tip mačke idealan za tebe? Razmisli o osobinama koje želiš od svoje ljubimice i raspitaj se kod ljudi od koje je uzimaš kakva je njena osobnost.

mačke za početnike

Mače ili odrasla mačka?

Lijepo je odgojiti mače koje će sazrijeti uz tebe i sigurno se bolje prilagoditi tvom životnom stilu. S druge strane, odrasla mačka će brijati po svom i ukoliko vam se stilovi života poklope- neće biti onih nevolja koje su karakteristične za mačiče (koji piške, grebu, trče uokolo i rade sve ono što rade male bebe).

Mužjak ili ženka?

Ukoliko je mačka kastrirana prije puberteta, spol neće biti nikakav bitan faktor. Oko 4. mjeseca života hormoni polude i onda mužjaci znaju zapišavati svoj teritorij, a ženke se tjerati i svaka dva tjedna.

Ukoliko uzimaš više mačića iz istog legla, a kastriraš ih, spol je opet nebitan.

Ukoliko već imaš jednu mačku i sada nabavljaš drugu – preporučujemo da uzmeš suprotan spol (kastracija je opet u igri). Bolje je da su onda mužjak i ženka, jer se neće boriti oko teritorija.

mačke za početnike

Čistokrvna ili mješanka?

Neke čistokrvne mačke su specifične po nekim karatkteristikama, primjerice – neke su vrste poznate kao odlične s djecom. No, to ti ništa ne garantira. Obična ulična maca će možda imati baš ono što tebi treba. Najbolje je da se raspitaš o karakteru mace koju planiraš udomiti i nadaš se da će ostati takva ;).

Mačka i pas?

Mogli bi se slagati, ukoliko ih postepeno puštaš u isto vrijeme u istoj prostoriji, ako se upoznaju dok su mladi ili ako su takav karakter. Sve ovisi o njihovom karakteru, ali je u teoriji moguće.

Kada dovesti novu mačku kući?

Onda kada imaš vremena za nju. Kada možeš par dana biti doma, promatrati je, pustiti da se navikne na tebe i novi prostor te pravila koja vrijede u njemu. Ukoliko si upravo u procesu, javi nam kako vam ide!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

narval

Narval – morski jednorog

najpopularnije male pasmine na svijetu

Najpopularnije male pasmine na svijetu u 2020. godini