u ,

Narval – morski jednorog

Narval je vrsta kita koji je jedinstven po svom dugačkom spiralnom zubu (raste uglavnom samo mužjacima). Taj rog može imati i tri metra te težiti više od 10 kilograma!

Narval – zanimljivosti o vrsti

Znanstvenici još nisu sigurni zašto je ova životinja razvila taj dugačak rog. Možda da se svide ženkama, a možda da se imaju s čime boriti s drugim mužjacima. U svakom slučaju, taj šiljak im ne služi samo kao koplje u borbi. U njemu se nalaze završetci brojnih živaca s kojima detektiraju sve promjene u svom okolišu. Narval će rogom izmjeriti temperaturu i slanoću vode te detektirati plijen. A činilo se da mu to špicasto služi samo kao ludi modni dodatak.

O narvalima baš ne znamo puno, zato što žive u ledenim arktičkim morima. Mistični su nam, ali nikako nisu mit.

Rođaci su dupinima, beluga kitovima i orkama. Druželjubivi su kao i cijeli taj dio obitelji – žive u zajednicama i zajedno se hrane. Obožavaju ribu, škampe, lignje i sve ono što obično tradicionalni ljudi jedu petkom.

Kažu da se obično druži oko 20-ak narvala u jednoj grupi, ali su zabilježene grupe od nekoliko stotina ili čak tisuća tih rogatih stvorova. Baš bi to bilo super vidjeti, zar ne?

I dok bi mi samo pristojno gledali, većina krivolovaca ih lovi zbog rogova koji su tradicionalni izvor vitamina C u arktičkoj prehrani.

Baš šteta, totalno su super životinje.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

najljepše vrste konja na svijetu

Najljepše vrste konja na svijetu

mačke za početnike

Mačke za početnike – sve što trebaš znati o nabavci mačke