u

Škamp – omiljeni rak koji živi u rupi na muljevitom dnu mora

Za početak znaš li što je škamp, a što kozica? Škampi i kozice manji su rođaci jastoga koje rijetki znaju razlikovati. Škampi su račići narančasto-ružičaste boje, imaju duga i tanka kliješta te duge noge. Na kraju repa imaju peraju koja izgleda kao lepeza. Kozice nemaju kliješta i obično su crvenkaste boje. Ako vidiš takvu životinjicu, samo manju i boje breskve, to je onda gamber.

škamp
Foto: repić rijetke vrste žutog škampa

Škamp – karakteristike

Škampi žive na istočnim obalama Atlantika, ima ih od Islanda i Norveške, do Portugala i Maroka. Sredozemno more ih je puno. Kod nas najčešće vole obitavati na Kvarneru i u Velebitskom kanalu, ali je velika populacija škampa zabilježena u blizini otoka Jabuke.

Žive na dubini od 200 do 800 metara, ali ih ima i u plićacima. Dane provode u rupama koje si iskopaju na dnu mora. Te rupe, tuneli, idu i do 30 cm u dno. Jako su agresivni i posesivni oko svojih rupa te će vrlo rijetko u njima živjeti kao cimeri s drugim škampom.

Navečer škampi kreću u lov. To su pravi predatori koji jedu strvine riba i mekušce.

Ukoliko do dna mora ne dolazi svjetlost, škampi su aktivni 0-24. Hodaju po dnu ili plivaju.

Razmnožavanje

Škampi se razmnožavaju jednom godišnje, obično ljeti. Ženka se prije parenja presvlači, tako da je mužjak oplođuje dok joj je oklop još mekan. Nakon uspješne oplodnje, ženka nosi jajašca oko nogu i do 9 mjeseci.

U tom vremenskom periodu ženka nije posebno aktivna i uglavnom se drži voje rupe u mulju. Jajašaca oko nogu ima puno, ali ih se relativno mali broj oplodi. Neki se samo otkvače, neke pojedu druge životinje,…

Kada se mali izlegu, često obitavaju u blizini svojih roditelja.

Škampi su omiljena hrana ražama, morskim mačkama i bakalaru.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

papiga

VIDEO: Što sve zna reći pedesetogodišnja papiga

zlatni lavlji tamarin

Zlatni lavlji tamarin u opasnosti zbog COVIDA