u

Zlatni lavlji tamarin u opasnosti zbog COVIDA

Majmunska vrsta zlatni lavlji tamarin ponovno je u velikoj opasnosti i znanstvenici se boje da neće opstati. Prema National Geographicu, cijepljenje ove vrste u Brazilu je privremeno onemogućeno, stoga postoji realna mogućnost da se žuta groznica ponovno prošiti populacijom.

Zlatni lavlji tamarin – prijetnja opstanku

Zlatni lavlji tamarin živi isključivo u Brazilu koji se trenutno bori s pandemijom korona virusa. Ova vrsta majmuna koja je ime dobila po grivi nalik lavljoj je 1970.-ih godina spala na samo 200 primjeraka.

Krivac za to je čovjek – što zbog lova na majmune koji su se prodavali kao kućni ljubimci, što zbog uništavanja njihovog prirodnog staništa (šume).

Znanstvenici se već 50 godina neprestano bore da ih održe na našem planetu, vrše genetska istraživanja, uzgajaju ih u zatočeništvu i preseljavaju na sigurno. To je čak i urodilo plodom, pa je 2014. godine na tom području bilo čak 3.700 majmuna.

zlatni lavlji tamarin

2017. godine zlatni lavlji tamarin opet nije imao sreće, jer se pojavila žuta groznica i ubila oko 30 posto populacije. Od tada znanstvenici konstantno cijepe majmune kako bi spriječili pojavu i širenje ove bolesti.

Cijepljenje danas čeka bolja vremena, a zanimljivo je kako žuta groznica pogađa isključivo ovu vrstu majmuna. Sve ostale vrste su, čini se, otporne na nju.

U ovom trenutku se znanstvenici nadaju da se crni scenarij iz 2017. godine neće ponoviti i da će tamarin uspjeti izdržati dok mi riješimo naš virus.

Terenska cijepljena se zasada planiraju u rujnu, a cilj je uloviti 500 majmuna, pregledati ih i cijepiti.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

škamp

Škamp – omiljeni rak koji živi u rupi na muljevitom dnu mora

nadutost kod mačaka

Nadutost kod mačaka – kako pomoći svojoj zvjerki