u ,

Korona virus i kućni ljubimci: vodič za sve vlasnike u karanteni

Pitaš se kako ovih dana s kućnim ljubimcem? Mogu li nas naši kućni ljubimci uopće zaraziti korona virusom i kako ih šetati sada kada se svima preporučuje izolacija? Treba li mačku staviti u karantenu ili dezifincirati pesu? Vidi što kažu stručnjaci.

Mogu li kućni ljubimci dobiti korona virus?

Hrvatski Kinološki Savez izdao je priopćenje u kojem napominju kako se “mačke, psi i ostali kućni ljubimci NE MOGU zaraziti COVID-19 virusom, niti ga prenositi među sobom, niti na ljude.

Mi to na Zoona.hr već znamo, jer poznajemo zoonoze (bolesti od kojih mogu oboljeti i životinje i ljudi). Sve o utjecaju korona virusa na kućne ljubimce pročitaj u članku Korona virus: je li opasan za naše ljubimce.

Ima nekih bolesti koje kućni ljubimci mogu dobiti od nas, ali kažu znanstvenici da su šanse za to zapravo vrlo male. No, za svaki slučaj se informiraj koje su to bolesti kod kojih treba biti oprezan. Pobrojane su u članku Mogu li kućni ljubimci dobiti bolesti od nas?

korona kućni ljubimci

I mi smo pisali o prvom psu u Kini koji je bio pozitivan na korona virus, ali mikrobiologinja Shelley Rankin s Veterinarskog fakulteta u Philadelphiji ističe kako: “Trenutno nema istraživanja koja bi podržala teoriju širenje virusa s ljudi na životinje. Uzorci hongkonškog psa imali su mali broj prisutnih virusnih čestica. Teško je reći što to točno znači za životinju kod koje nema kliničkih znakova bolesti.”

Kako šetati psa, treba li puštati mačke van?

Svi se stručnjaci slažu kako sve ove upute počinju od savjeta za tebe. Brini za sebe, slijedi upute o ograničenom kontaktu s drugim ljudima, peri redovito ruke i obavezno peri ruke prije i nakon kontakta s kućnim ljubimcem.

Dobrom brigom za sebe ćeš najbolje pomoći svom ljubimcu.

U šetnji se prema drugim vlasnicima ponašaj prema preporučenim uputama za ljudski kontakt. Trenutno je preporučeno držanje razmaka, izbjegavanje rukovanja i pažnja pri kihanju i odlaganju iskorištenih maramica.

Kada pripremaš svoju karantenu, uz brašno i toalet papir, obavezno se opskrbi i ekstra hranom za ljubimca.

Za slučaj da ti oboliš i moraš u bolnicu na liječenje, obavezno osmisli rezervni plan za svog kućnog ljubimca. Dogovori s članom obitelji ili susjedom da preuzme brigu oko tvoje životinje. Informiraj detaljno tu osobu o navikama i prehrani svog ljubimca.

Ukoliko sumnjaš da imaš virus ili da i tvoj kućni ljubimac ima virus, obavezno kontaktiraj epidemiološku službu i svog veterinara. Oni će znati kako dalje.

Ukoliko imaš potvrđen virus, obavezno koristi masku pri kontaktu s ljudima i ljubimcima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Jedan komentar

Ostavi komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

puštanje mačke van

Puštanje mačke van doma – vodič za prvu šetnju

filmovi o životinjama

TOP filmovi o životinjama koje možeš pogledati u karanteni